h

Viering 800 jaar Horst aan de Maas kan door gaan.

10 februari 2018

Viering 800 jaar Horst aan de Maas kan door gaan.

Gemeente Horst aan de Maas staat voor een bedrag van maximaal 326.000 euro garant voor de viering van 800 jaar Horst aan de Maas in 2019. Dat werd dinsdagavond 6 februari jl. tijdens de gemeenteraadsvergadering besloten.

Maar voor het zover was, moest de SP wel een wijziging van het voorstel van B&W indienen dat uiteindelijk door een meerderheid van de raad gesteund werd. B&W wilde slechts garant staan voor een bedrag van € 100.000. Maar voor dat bedrag kon de stichting die de uitgebreide activiteiten gaat organiseren de risico’s naar eigen zeggen niet dragen. Arie Stas, voorzitter van de Stichting Horst aan de Maas 800: “Met het bedrag dat het college voorstelt, zijn de plannen voor de viering niet uitvoerbaar”. Het wijzigingsvoorstel van de SP (zie bijlage) ging uit van een bedrag van € 326.000,-- garantstelling.

De totale kosten voor de viering in 2019 worden nu geraamd op € 560.449 euro. Het stichtingsbestuur hoopt in totaal 435.000 euro aan subsidies en fondsen te kunnen werven, waarvan 200.000 euro van gemeente Horst aan de Maas.

SP-raadslid Aniet Fonteyne, indiener van het wijzigingsvoorstel, stelt naar aanleiding van het initiatief: “Mooi dat een aantal mensen het initiatief oppakken om ervoor te zorgen dat we dit feit (dat de plaats Horst – Berkel – 800 jaar geleden voor de eerste keer in geschrift genoemd is - red.) met alle inwoners van Horst aan de Maas kunnen vieren”.  Alle inwoners kunnen op een of andere manier hun bijdrage leveren aan de uitvoering van de plannen (zie website Stichting 800 jaar Horst aan de Maas). Fonteyne: “Een plan waarin de verbinding wordt gezocht tussen alle kernen binnen onze gemeente. Een initiatief waar dat ten goede kan komen aan al onze inwoners”.

Uiteindelijk gaven alle partijen in de gemeenteraad aan achter de viering te staan. Maar Essentie en D66 vonden een verhoging van de garantiestelling te ver gaan. Uiteindelijk stemden SP, CDA en PvdA voor, Essentie en D66 waren tegen het wijzigingsvoorstel van de SP.

U bent hier