h

Riek Janssen (SP) over de gevolgen van de Intensieve Veehouderij

10 december 2017

Riek Janssen (SP) over de gevolgen van de Intensieve Veehouderij

Tijdens een bijeenkomst in Deurne op 29 november jl. werd gesproken over de gevolgen van de intensieve veehouderij (IV). Riek Janssen, raadslid voor de SP in de gemeenteraad van Horst aan de Maas, was er bij.  Opvallend vond zij dat één van de sprekers vertelde dat er voor de veeboeren die kiezen voor een grote uitbreiding van hun stallen met soms meer dan 8 tot 10.000 varkens, op den duur ook geen toekomst meer mogelijk is. "Deze veeboeren zijn gedwongen om uit te breiden, willen ze het financieel redden en zullen moeten blijven uitbreiden en investeren", aldus Janssen. "Ze worden voorgelicht door 'de markt' met het verhaal dat er technisch zoveel meer mogelijkheden zijn, dat ze het milieu niet zouden vervuilen. Dit terwijl het allang duidelijk is dat de mestverwerkers zelden voldoen aan de eisen van de milieuwet".

Riek Janssen: "Bedenk dan dat er in Nederland maar 40% van bijvoorbeeld het in Nederland geproduceerde varkensvlees wordt geconsumeerd. De overige 60% gaat naar het buitenland. De meestal kleinere familiebedrijven worden bedreigd in hun bestaan, omdat ze het niet op kunnen nemen tegen de grote IV-bedrijven". Het leefmilieu in de buurt van de IV-stallen wordt steeds verder aangetast. Wat ook opvalt, is dat de overheid te weinig rekening houdt met de onderzoeken van het RIVM dat de gevolgen voor de gezondheid in kaart heeft gebracht, stelt het SP-raadslid. Het laatste onderzoek gaf aan dat omwonenden groter risico lopen om bijvoorbeeld ernstige longziekten te krijgen.

De SP vindt dat er een halt moet worden toegeroepen aan de groei van de intensieve veehouderij. "Horst aan de Maas kan en moet de concurrentie op dit gebied niet aan willen gaan. De agrarische sector mag geen negatieve gevolgen hebben voor het landschap, de natuur en de leefomgeving van mens en dier", aldus Janssen.

U bent hier