h

Verbeteringen beleid afgewezen door CDA, Essentie en PvdA (deel 2)

19 november 2017

Verbeteringen beleid afgewezen door CDA, Essentie en PvdA (deel 2)

Tijdens de begrotingsbehandeling van oktober jl. heeft de SP meerdere voorstellen gedaan om het voor de burgers in onze gemeente nog beter te maken. Naast handhavingsbeleid en bouw van goedkope huurwoningen – zie het eerdere artikel dat hier te lezen is – waren dit voorstellen op gebied van zorgmijders en zorgverzekering.

Door de stijgende premies voor zorgverzekeringen en een hoog eigen risico zijn er steeds meer mensen met een smalle beurs die de zorg gaan mijden. Een ernstige ontwikkeling die niet alleen slecht is voor de gezondheid van deze mensen maar ook omdat uiteindelijk de kosten voor de samenleving veel groter zullen zijn. Middels een motie hebben we gevraagd om een plan te ontwikkelen om zorgmijders op te sporen en vervolgens hen een gepast aanbod te doen. Ondanks dat er miljoenen in het zogenaamde "Sociaal Domein" (zorg, welzijn en sociale zaken) over zijn, werd de motie niet aangenomen.

Ook heeft de SP aandacht gevraagd voor een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. Een dergelijke verzekering via de gemeente bestaat al. In de praktijk wordt er weinig gebruik van gemaakt omdat deze duurder is dan een normale verzekering. Met gedeeltelijke inzet van het overschot in het "Sociaal Domein" denkt de SP mensen met een heel laag inkomen te kunnen helpen door hen de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van een collectieve zorgverzekering via de gemeente met een duidelijk lagere premie of bijvoorbeeld een bijdrage in het verplichte eigen risico. Daarbij kan men ook denken aan automatische inning van deze premie om te voorkomen dat geld voor andere zaken wordt gebruikt. Ook dit voorstel werd afgewezen.

In de voorbereidingen op deze begrotingsbehandeling konden partijen aangeven wat ze in de begroting wilden terugzien. Bij de daadwerkelijke bespreking van eerder genoemde punten bleek helaas van bereidheid echt iets te doen niets meer over.

U bent hier