h

Comité pleit voor ondersteuning door zorgaanbieders bij keukentafelgesprekken

26 november 2017

Comité pleit voor ondersteuning door zorgaanbieders bij keukentafelgesprekken

Foto: luclodder fotografie / flickr.com

Het onlangs opgerichte comité Nationaal Zorgfonds Horst aan de Maas heeft een brief gestuurd naar B&W van Horst aan de Maas, waarin het comité er voor pleit dat zorgaanbieders zorgvragers mogen ondersteunen bij het keukentafelgesprek. Het comité schrijft die brief naar aanleiding van een bijeenkomst op 25 september jl. waar zorgaanbieders aangaven dat de gemeente verbiedt dat medewerkers van zorgaanbieders cliënten ondersteuning bieden bij het keukentafelgesprek.

Als reactie op de mededeling van de zorgaanbieders gaven aanwezige zorgvragers aan juist wél ondersteund te willen worden door hun zorgaanbieder. Omdat die zorgaanbieder juist inzicht heeft in hun (eventuele) problematiek en/of hulpvraag en die beter kan verwoorden dan dat zij dat zelf kunnen. En zij zien zich ook graag gesteund door - in dit geval - een hulpverlener of anderen, om zich weerbaarder te voelen ten opzichte van de ambtenaren en/of mensen van het wijkteam.

Het comité vraagt B&W in haar brief (zie bijlage), waarom (medewerkers van) zorgaanbieders de zorgvragers niet mogen ondersteunen en waarom zorgvragers niet zélf mogen bepalen door wie ze ondersteund willen worden in het keukentafelgesprek. Tevens vraagt het comité aan het college van B&W, om het verbod op ondersteuning door (medewerkers van) zorgaanbieders te heroverwegen.

Naast de vragen over de ondersteuning van zorgvragers bij het keukentafelgesprek vraagt het comité aan B&W wat de reden is dat nog maar een beperkt aantal zorgaanbieders overeenkomsten kan afsluiten met de gemeente om hulp en zorg te bieden aan zorgvragers in Horst aan de Maas.

En tenslotte vraagt het comité of in de keukentafelgesprekken ook nadrukkelijk aandacht gegeven wordt aan de situatie van de mantelzorgers, die in sommige situaties (te) zwaar belast worden.

De brief van het comité is ook verstuurd naar de gemeenteraad van Horst aan de Maas.

U bent hier