h

Waarom?

7 september 2017

Waarom?

Foto: - / -

De SP is en blijft tegen megastallen. Zij zal altijd strijden tegen deze initiatieven binnen de gemeentegrenzen van Horst aan de Maas. Boeren weten in Horst aan de Maas echter steeds de mazen van de wet - of verder... - te vinden. Hier een schrijnend voorbeeld.

Als je een megabedrijf wilt uitbreiden en compleet vernieuwen dan is het slim om eerst een plan in te dienen met nummer één erop. (Klevar 1 bijvoorbeeld)  De reactie van het voltallige college en de raad zal dan negatief zijn. Men zegt het niet te willen en slaat dan sterke taal uit om het koste wat kost tegen te houden. Dit communiceer je als gemeente trots aan de buurt en iedereen, behalve de ondernemer blij.

Neem dan een oudgediende van de gemeente, provincie en waterschap in de arm. Deze persoon betaal je netjes, noem je adviseur en zorgt dan voor de spreekwoordelijke kruiwagen. Daarna noem je het plan Klevar 2 en maakt het groter en je zoekt alle grenzen op die er zijn en stapt daar zelfs overheen.

Zeg dat het plan kansrijk is en zet er tevens bij dat het plan echt een onderscheidend vermogen in de locatie zal brengen. De structuurvisie van Horst aan de Maas zorgt er dan voor dat juist door deze woorden het plan enthousiast wordt ontvangen. Er wordt dan zelfs meegedacht in de grondhouding. 

Zorg dat je uitbreiding of nieuwbouw net onder de 1,5 ha blijft. Het college heeft in dat geval namelijk het mandaat om zelf te beslissen en hoeft de gemeenteraad alleen te informeren en het plan toe te lichten. Dit kan zelfs bij een vormverandering of vergroting. Je adviseur zal lobbyen bij de coalitiepartijen en de zaken goed kneden.

Aan dit soort plannen wordt over het algemeen principemedewerking verleend, mits wordt voldaan aan de voorwaarden die een bestemmingsplan daaraan stelt. Dat  klinkt eng, maar valt mee. Er wordt namelijk toch wel voor gezorgd dat de bestemming gaat kloppen. Als dat aangepakt is, klopt alles toch gewoon weer! De inzage hiervoor kun je trouwens het beste in de zomervakantie doen. Dan wordt het door belanghebbende omwonenden makkelijker over het hoofd gezien.

Zorg in het plan dat het duidelijk wordt voor de buurt dat ze blij mogen zijn met het nieuwe bedrijf, want de lucht (eerst ventilatoren, dan luchtwassers) wordt ondanks de uitbreiding schoner en mooier dan ooit te voren.

Megastal geregeld! Geloof u dit stappenplan niet? Kom dan dinsdag 12 september naar de raadsvergadering. Daar wordt het plan voor een megastal aan de Kleefsedijk in Sevenum opnieuw besproken.

U bent hier