h

Lokaal comité Nationaal Zorgfonds Horst aan de Maas opgericht

27 september 2017

Lokaal comité Nationaal Zorgfonds Horst aan de Maas opgericht

Foto: SP Horst aan de Maas / SP Horst aan de Maas

Op maandag 25 september jl. is in Horst aan de Maas een lokaal comité van het Nationaal ZorgFonds (NZF) opgericht. De oprichting vond plaats op een bijeenkomst van het NZF in de bibliotheek in Horst. Op de avond gaven in totaal 11 mensen aan dat ze zich actief in wilden zetten voor het comité en het overgrote deel van de aanwezigen hebben aangegeven dat zij sympathiseren met het comité en daarom op de hoogte gehouden willen worden van de activiteiten. Voorafgaande aan de bijeenkomst hebben al ruim 130 mensen ook aangegeven dat ze in ieder geval op de hoogte gehouden willen worden van de activiteiten van het comité. Een goede start voor dit nieuwe initiatief.

Op de bijeenkomst van het Nationaal ZorgFonds verzorgden Bob van Ravensberg uit Amersfoort, fysiotherapeut en ambassadeur van het NZF, en Henk van Gerven, oud-huisarts en oud-Kamerlid voor de SP, een inleiding over de reden voor de oprichting van het Nationaal ZorgFonds en de ontwikkelingen rondom (de afschaffing van) het eigen risico. Zij werden voorgesteld door Paul Geurts, die de aanwezigen hartelijk welkom heette.

Henk van Gerven stelt voorafgaande aan diens inleiding de vraag wie er werkt of gewerkt heeft in de zorg. Dat blijkt te gelden voor  een groot deel van de aanwezigen. En de vraag wie het eigen risico voor dit jaar heeft “opgemaakt” blijkt door nogal wat van de aanwezigen met “ja” te worden beantwoord. Vervolgens wordt door Bob van Ravensberg en Henk van Gerven afwisselend ingegaan op de situatie zoals die voeger was, met het ziekenfonds en de particulier verzekerden. Waarbij de laatsten veelal voorrang genoten in de zorg.  Het Nationaal ZorgFonds lijkt op het ziekenfonds, maar zal gelden voor iedereen. Dus geen particuliere verzekering voor het basispakket! We moeten er van uit kunnen gaan dat zorg een recht is en dat daaruit twee zaken zouden moeten voortvloeien: geld voor zorg moet ook alleen naar zorg en de zorg is geen markt waarin deelnemers elkaar kunnen/moeten beconcurreren. Het idee van het Nationaal ZorgFonds wordt ondersteunt door ruim 262.000 mensen en een manifestatie op het Malieveld in Den Haag trok bijna 10.000 sympathisanten van het NZF.

Nu is “verzekeren” vooral kiezen, waarbij het vrijwel onmogelijk is een goede keuze te kunnen maken, vanwege de overvloed aan verzekeraars en verzekeringspolissen. En van transparantie bij de verzekeraars – zoals toegezegd bij het liberaliseren van de gezondheidsmarkt – is al helemaal geen sprake. Er ligt zo’n 11 miljard op de planken bij de verzekeraars, die dus niet aan de zorg besteedt worden. En ook de gelden die in het jaarlijkse reclamecircus gestopt wordt in het kader van het kiezen van een verzekering komen niet ten goede van de zorg.  Vrijwel alle aanwezigen achten solidariteit in de zorg van groot belang en er bestaat breed zorg over het “zorgmijden” door het te hoge eigen risico. De mensen in de zaal vinden de eigen regie (zelf kiezen welk ziekenhuis, bijvoorbeeld) ook erg belangrijk.

Na de inleiding van Van Gerven en Van Ravensberg legt Paul Geurts uit dat veel van de zorg in de afgelopen jaren is gedecentraliseerd en nu dus op gemeentelijk niveau wordt uitgevoerd.  Het zou naar zijn mening goed zijn als met vereende krachten in Horst aan de Maas - dus op gemeentelijk niveau – de zorg (via de WMO) geoptimaliseerd wordt. Vervolgens krijgen de aanwezigen via een formulier de mogelijkheid om aan te geven of zij actief deel willen nemen aan het lokaal actiecomité of alleen op de hoogte willen blijven van die activiteiten (als sympathisant). Naar aanleiding van diens verhaal wordt vanuit de zaal gesproken over de zorgen over de tekorten in Venlo met betrekking tot de WMO en de gevolgen die dat wellicht ook heeft voor de gemeente Horst aan de Maas, die in deze samen werkt met Venlo. Vanuit de zaal wordt ook aangegeven dat vanaf volgend jaar geen hulpverlener meer aanwezig mag zijn bij het keukentafelgesprek (staat in de raamovereenkomst). Paul Geurt geeft aan dat we dit meteen op moeten pakken! Van de aanwezigen geven verschillende mensen aan dat hun ervaring is dat het keukentafel gesprek aanvoelt als bezuinigingsgesprek. En een Thuiszorgmedewerkster geeft aan dat ze in de praktijk minder tijd krijgt om aan zorg te besteden.

Tot slot bedankt Paul Geurts de bibliothecaresse voor de mogelijkheid van de bibliotheek gebruik te mogen maken  en de sprekers en aanwezigen voor hun inbreng.

In de bijlage is een interview van Hallo Horst aan de Maas te lezen met een aantal leden van het comité over de oprichting en de plannen van het comité.

U bent hier