h

Bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas: van kans naar balans.

8 mei 2017

Bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas: van kans naar balans.

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

Veel inwoners van onze gemeente maken zich zorgen over de ontwikkelingen en gevolgen van de Intensieve Veehouderij (IV). De dialoog over IV - de uitwisseling van gegevens, ervaringen en meningen van groepen in de samenleving, in dit geval boeren en bezorgde burgers – over het toekomstig bestemmingsplan Buitengebied is door het gemeentebestuur als thema volop op gang gebracht en waardevol.

Voor de SP is het belangrijk dat deze dialoog sterk wordt meegewogen in de besluitvorming. Er moeten voorwaarden in het plan komen die leiden tot een duurzame veehouderij. De IV-sector stelt dat ze belangrijk is voor de economie en de werkgelegenheid. Maar veel veehouders staan onder zware druk van de wereldmarktprijzen. De sector pleit toch voor schaalvergroting en meer dieren. We dienen ons af te vragen of we op het cruciale punt zijn gekomen van ‘Genoeg is beter’ en “kwaliteit gaat boven kwantiteit”. Met onze beperkte ruimte is het mogelijk beter een veehouderij te realiseren die duurzaam produceert en maatschappelijk wordt geaccepteerd en gewaardeerd. De milieudruk en grote risico’s voor de gezondheid van de mens en het welzijn van dieren moet meetellen in de besluitvorming.

Het debat in het kader van IV gaat al meer dan tien jaar over de belangen van ons allemaal, zowel boer en producent als burger en consument. Hoogste tijd om opnieuw de te hoge veedichtheid in onze gemeente in het bestemmingsplan Buitengebied mee te nemen en te herzien. Mogelijk kan er meer ruimte komen voor kleine en middenbedrijven die niet willen groeien maar wel niches willen ontwikkelen of aan verbreding willen doen en zorgen voor hoogwaardige werkgelegenheid.

Op deze manier kan de leegstand van agrarische bebouwing ook worden tegen gegaan en de impact op de leefomgeving verbeterd. Het bestemmingsplan Buitengebied van Horst kan volgens de SP nieuwe kansen bieden in de transitie naar een duurzame veehouderij!

U bent hier