h

Startschot Groene Corridor de Gortmeule

26 maart 2017

Startschot Groene Corridor de Gortmeule

Afgelopen zondag werden belangstellenden, waaronder de raadsleden, bijgepraat over de 'Groene Corridor de Gortmeule' in Horst. Een echt initiatief van onderop van erg enthousiaste inwoners van onze gemeente, die het plan gloedvol presenteerden. De opkomst was geweldig groot.

Wat speelt hier precies? Sinds jaren ligt in het noorden van Horst een prachtig landgoed, met erg veel groen, en een kleine camping. Werkelijk een parel voor onze gemeente. Dit wordt ook door de provincie erkend. Men wil vanuit dit landgoed een groene verbinding maken met de natuurgebieden in de buurt namelijk de 'Casselse Pes' en de 'Kasteelse Bossen'. Hierdoor kunnen dieren van het ene naar het andere gebied trekken via deze verbinding, volgens kenners een absolute noodzaak. Voor deze Corridor moeten gronden worden verworven en groen (struiken, planten, gras en dergelijke) worden aangelegd. En daar duikt misschien een groot probleem op.

Een van de ondernemingen in de omgeving heeft namelijk inmiddels vrijwel alle gronden rondom dit landgoed in bezit, waardoor deze aanleg niet mogelijk lijkt te zijn. Deze gronden zijn afgesloten met afrastering, een ontwikkeling die voor het uitzicht maar ook voor de natuur ongunstig is. Hier ziet men een voorbeeld hoe economie en ecologie elkaar in de weg lijken te zitten. Zal overleg tussen direct betrokken een oplossing gaan bieden? Thijs Lenssen, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad: "Laten we het hopen dat dit resultaat op gaat leveren. Zo niet, moeten we dit dan in de gemeenteraad voor het buitengebied gaan regelen?" Voldoende vragen die hopelijk leiden tot een oplossing om deze Groene Corridor toch gerealiseerd te krijgen.

U bent hier