h

ZorgZaken

27 februari 2017

ZorgZaken

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Vanaf 2015 is de gemeente verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van de Algemene wet bijzondere zorg (Awbz) naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Participatiewet en Jeugdwet. De SP heeft zich steeds kritisch opgesteld bij de bespreking van de invoering van deze wetten binnen Horst aan de Maas. Daarnaast nam de SP Horst aan de Maas het initiatief voor de oprichting van een WMO-werkgroep (Werkgroep Wmo Alert Horst aan de Maas). Deze werkgroep heeft in 2014 en 2015 een meldpunt ingericht, waar mensen zaken konden melden die misgaan, maar ook zaken die goed gaan. Goed volgen en daar waar nodig bijsturen of mensen bijstaan of de weg wijzen. Dat is één van de taken die de SP Horst aan de Maas voor zichzelf ziet weggelegd.

Op verzoek van de SP-fractie in de gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft de gemeenteraad een thema-avond georganiseerd, waarin 'achter de schermen' gekeken werd hoe de zorgtaken in de praktijk opgepakt worden.  Hoe gaat nu zo'n keukentafelgesprek? Hoe regel je al die zorgtaken?

Frank Spreeuwenberg, raadslid voor de SP, werd door een inwoonster van de gemeente benaderd, omdat ze zich zorgen maakte over de herindicatie voor zorg in het kader van de Wmo. Door in gesprek te gaan met de inwoonster en - in overleg met haar - de knelpunten/zorgen met de verantwoordelijk wethouder en de verantwoordelijk ambtenaar te bespreken, werden deze zorgen voor een groot deel weggenomen. Naar tevredenheid van zowel de inwoonster als de wethouder en de ambtenaar. Raadslid Spreeuwneberg was als toehoorder aanwezig bij het zopgenaamde 'herindicatiegesprek'. Aanvankelijk werd dat argwanend bekeken; gaat iemand zich hier mee bemoeien, die daar niks mee te maken heeft? Achteraf is de betrokkenheid van het SP-raadslid naar alle partijen teruggekoppeld. Dat vond men prima. De  meldingen bij het door de Werkgroep Wmo allert Horst aan de Maas ingestelde meldpunt zijn besproken met de gemeenteraad en de wethouder.

"Onze taak als gemeenteraadsleden en SP-afdeling blijft natuurlijk om dit goed te blijven volgen en daar waar mogelijk verbeterpunten aan te geven", stelt Frank Spreeuwenberg. "Dat hebben we eind 2016 dan ook aangegeven: ga op zoek naar mogelijkheden om zorgelijke zorgmijders op te sporen en probeer deze mensen de zorg te geven die ze nodig hebben". "Een ander punt dat we meegaven", vertelt Frank Spreeuwenberg, "is dat de eigen bijdrage in Horst aan de Maas aan de hoge kant is". De wethouder heeft toegezegd dat deze in 2017 omlaag gaat. De SP-fractie blijft dat kritisch volgen...

U bent hier