h

Vragen bij verkoop Kasteelboerderij

30 september 2015

Vragen bij verkoop Kasteelboerderij

Foto: Paul Geurts / PG

SP-raadslid Thijs Lenssen neemt de taak van de gemeenteraad om het college van B&W te controleren zeer serieus. Reden om - samen met D66 - in de Hallo van 1 oktober in te gaan op de verkoop van de Kasteelboerderij. Volgens Lenssen is die verkoop een voorbeeld waarbij SP en D66 die controlerende rol hebben uitgevoerd.

Tijdens een onderzoek van SP en D66 kwamen gegevens naar voren, waarover diverse keren raadsvragen zijn gesteld. Om meer informatie over deze verkoop te krijgen. De vragen werden deels duidelijk, deels niet en deels vaag of onduidelijk beantwoord. ”We werden in onze controlerende rol behoorlijk gehinderd door het college” aldus Lenssen. Persberichten leken de opinie in een andere richting te willen sturen dan de werkelijkheid.

De feiten op een rij

Thijs Lenssen zet de feiten op een rijtje: “De netto opbrengst van het monumentale pand is uitgekomen op € 135.000. Anders dan een persbericht van B&W, dat de indruk  wekte  dat de verkoopprijs € 200.000 was. Een aftrek van € 65.000werd door de gemeente in dat bericht niet vermeld.

Diverse gegevens rond de verkoop zijn tot kort voor de laatste raadsvergadering slechts onder geheimhouding verstrekt, zodat het voor de raad onmogelijk was hierover in het openbaar te debatteren. Dit terwijl geheimhouding van deze gegevens volkomen overbodig was.

Door de koper is in de pers aangegeven dat het achterstallige onderhoud € 565.000 was. Op raadsvragen heeft de wethouder in woorden aangegeven dat er groot achterstallig onderhoud was. Hij heeft echter  het door de koper genoemde – onjuiste - bedrag niet gecorrigeerd. Pas na aanvullende vragen gaf hij toe dat het bedrag € 167.000 was. Veel, maar wel € 400.000 lager dan in de pers was gebracht door de koper.

De keuze om slechts met één koper in zee te gaan is een garantie om een slechte prijs te krijgen. Door te onderhandelen met één koper, werd deze in een voorkeurspositie geplaatst, ook ten opzichte van de vroegere uitbater, die slechts contracten voor de huur van enkele jaren kreeg aangeboden, waarbij investeringen op de lange termijn niet mogelijk waren. De koper kreeg die zekerheid nu wel. De oude uitbater is niet gevraagd of hij het pand wilde kopen.

Een nog steeds niet vrijgegeven taxatierapport geeft slechts prijsdrukkende opmerkingen te zien en spreekt in het geheel niet over de mogelijkheden, die de door de wethouder zo geroemde Sportzone biedt. Mocht dit gebied later ontsloten moeten worden, dan zal dit zal voor de gemeente weer tot extra kosten leiden. Mogelijkheden die in de prijs verwerkt hadden kunnen en moeten worden”.

De SP-woordvoerder geeft aan dat de problemen die hij met dit dossier heeft, vooral de verkoopprijs en het geheimzinnige proces betreft.  ”Enkele jaren geleden een heeft de gemeente voor de Kasteelboerderij een huurprijs genoemd van zo’n € 32.000 per jaar. Volgens de vakliteratuur betekent dit dat het pand dan ongeveer € 450.000,- waard zou moeten zijn bij verkoop. Een andere ingang voor de waarde is de WOZ waarde. Deze is (in opdracht van de gemeente) vastgesteld op € 397.000 per 1-1-2014 . Dit is de waarde van een object in de staat zoals het er staat, dus inclusief achterstallig onderhoud. De gemeente hanteert zelf dus ook een waarde van zo’n € 400.000. Dit gegeven heeft kennelijk bij de wethouder de alarmbellen niet doen rinkelen”.

Conclusie

De conclusie van SP-raadslid Lenssen en D66-vertegenwoordiger Andries Brantsma is dat sterke twijfel aan de gang van zaken terecht is. “De wethouder is  onnodig geheimzinnig geweest, er is  slechts met één koper gewerkt die zodoende in een bevoorrechte situatie zit. Afgezien van het feit of  de verkoop wel plaats moest vinden is dit in onze ogen  gedaan tegen een veel te lage prijs. Er is niet open en transparant gewerkt en de  gemeenschap is tekort gedaan met de verkoopprijs”.

De gegevens uit het onderzoek van Lenssen en Brantsma waren voldoende om sterk te twijfelen aan het gehele proces en een motie van wantrouwen tegen de wethouder is dan ook overwogen. Was er sprake van misleiding? In ieder geval was het volgens Thijs Lenssen niet transparant en de beantwoording was te vaak niet duidelijk of onvolledig. Na rijp beraad binnen de SP-fractie is de wethouder het voordeel van de twijfel gegeven. Lenssen daarover: “De verkoopprijs blijft ons inziens veel te laag en de geheimzinnigheid achten we nog steeds onnodig. We hebben de wethouder het voordeel van de twijfel gegeven, omdat we denken dat hij niet bewust voor de verwarring heeft gezorgd".

U bent hier