h

Overlast spoor Venlo-Eindhoven

2 mei 2015

Overlast spoor Venlo-Eindhoven

Foto: - / InHorst
Het treinverkeer tussen Venlo en Eindhoven zal de komende 8 jaar flink toenemen, veroorzaakt door werkzaamheden aan de Betuweroute, waardoor veel goederenterreinen over Venlo worden omgeleid.Dit leidt tot langere afsluitingen van spoorwegovergangen, bijvoorbeeld op de Stationsstraat,  meer geluids– en trillingsoverlast voor omwonenden en meer gevaarlijke stoffen die over dit spoor vervoerd worden. De SP vroeg er al eerder aandacht voor (Lees hier het eerdere artikel over deze kwestie).
 
In de gemeenteraadscommissie Ruimte heeft de SP al diverse malen vragen gesteld. De SP-raadsleden Thijs Lenssen, Riek Janssenen Mariet Roelofs schreven er een artikel over voor de Hallo Horst aan de Maas. Zij zien het als positief dat de wethouder samen met andere gemeenten in overleg is gegaan met instanties als het ministerie en ProRail. Ook positief achten zij dat de gemeente nu in overleg is met de omwonenden van de overgang op de Stationsstraat en dorpsraden om een oplossing te zoeken voor deze overgang.
 
De SP vindt het van groot belang dat deze spoorwegovergang eindelijk aangepakt gaat worden. De overlastsituatie duurt volgens de drie SP-raadsleden al veel te lang. De omwonenden zijn hier - volgens Lenssen, Roelofs en Janssen terecht - erg ontevreden over en vinden dat het huidige college hier te weinig prioriteit aan geeft.
 
Thijs Lenssen: "Bij de discussie over de toename van het treinverkeer worden andere spoorwegovergangen dan de overweg van de Stationstraat volgens ons echter wel vergeten. Met betrekking tot (geluids)overlast en vervoer van gevaarlijke stoffen heeft de staatssecretaris aangegeven niets of weinig te willen doen om de overlast te beperken. Met andere woorden de geluidsoverlast zal fors toenemen, en er komen geen aanvullende maatregelen om de gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk via de Betuweroute te laten lopen". Alle reden voor de SP om aanvullende vragen te stellen aan de verantwoordelijke wethouder.
 
Over de beantwoording van de SP-vragen zijn de raadsleden van de SP niet zo tevreden. Roelofs: "Daarom houden we de wethouder onder druk om hier op korte termijn forse verbeteringen te laten realiseren. De omwonenden van het spoor mogen niet de dupe worden van de toename van het treinverkeer. Wij zullen ons blijven inzetten voor de omwonenden van het spoor".

U bent hier