h

‘t Zwembad môt blîeve

2 maart 2015

‘t Zwembad môt blîeve

Foto: SP

In maart 2015 worden de resultaten bekend van het onderzoek, dat de gemeentes Venlo en Horst aan de Maas hebben uitgevoerd, naar de mogelijkheden voor aanleg van een regionaal zwembad bij het Floriadeterrein en duidelijk niet op het Kazerneterrein.

Aanleg van een nieuw zwembad bij het Floriadeterrein is vanwege de locatie, de slechte bereikbaarheid en vooral de duidelijk grotere reisafstanden voor de meeste inwoners van de gemeente Horst aan de Maas geen optie. Dit is ook duidelijk het beeld van de SP. We zijn en blijven daar heel kritisch in. Ook vormt dit scenario mogelijk financiële risico’s voor Horst. De conclusie zou dan ook helder moeten zijn: het zwembad blijft gewoon in Horst. Ware het niet dat nu mogelijk wordt overwogen een nieuw zwembad aan te gaan leggen bij de Kasteelse Bossen, in de zogenaamde Horster Sportzone. Daarom is het goed kort stil te staan bij de argumenten die worden genoemd voor verplaatsing van het huidige bad.

Het huidige zwembad zou niet meer modern genoeg zijn voor deze tijd. Het nog altijd grote aantal bezoekers logenstraft dit argument. Verder hebben we met de zwembaden van Loohorst (Limburgse Peel) en Meerdal een tweetal min of meer subtropische zwemparadijzen in de buurt.

Het huidige zwembad zou te duur zijn. Juist de laatste jaren zijn er door de gemeente een aantal succesvolle acties ingezet die hebben geleid tot een structureel fors lagere exploitatie. Recentelijk is er nog flink geïnvesteerd in het zwembad. Sluiting zou een enorme kapitaalvernietiging betekenen.

Er is juist een belangrijk argument om het bad niet te verplaatsen: de huidige financiële situatie in Horst aan de Maas is dermate slecht dat er nu zeker geen ruimte is voor grote, geldverslindende en risicovolle projecten, zoals verplaatsing van het zwembad. Horst is de laatste tijd meer dan voldoende financiële risico’s aangegaan waarvan de uitwerking nog onbekend is. Men zou kunnen overwegen de aanleg en exploitatie in private handen te leggen. Dit heeft zeker niet onze voorkeur en daarbij verwijzen we naar een eerder onderzoek van de SP Horst aan de Maas van juni 2012, waaruit blijkt dat de meerderheid van de gebruikers van het zwembad tegen privatisering zijn.

Concluderend betekent dit dat het huidige zwembad De Berkel nog goed voldoet aan de wensen en eisen van de bevolking van de gemeente Horst aan de Maas: een zwembad naar Horster maat. Ofwel:  ‘t zwembad mot blîeve (’t is ván os).

U bent hier