h

Aanbieding rapport over privatisering zwembad “De Berkel” aan gemeenteraad

27 juni 2012

Aanbieding rapport over privatisering zwembad “De Berkel” aan gemeenteraad

In de raadsvergadering van dinsdag 26 juni 2012 heeft Paul Geurts namens de SP een rapport aangeboden aan de gemeenteraad over de privatisering van het gemeentelijk zwembad van Horst aan de Maas. Hij wees er in zijn toespraak op, dat uit het onderzoek van de SP bleek dat een meerderheid van de gebruikers van het zwembad tegen privatisering is.

Daar gaan wij niet over” Het valt steeds meer op. Bestuurders die aan de burgers moeten laten weten “dat zij er niet over gaan”. Daarbij verwijzen ze naar een hogere overheid. Of ze verschuilen zich achter Europa. Steeds vaker ook zeggen ze dat zij er niet over gaan, maar “de markt”. In Nederland – en ook in Horst aan de Maas – is heel wat van ons gemeenschappelijk goed geprivatiseerd of 'op afstand gezet van het bestuur'.

Zo startte Paul Geurts diens betoog in de gemeenteraad. Hij wees op het initiatief van het CDA om te onderzoeken of het zwembad geprivatiseerd kan worden. “In ieder geval”, zo concludeerde Geurts, zegt de meerderheid van de geënquêteerde zwembadbezoekers tegen privatisering te zijn en bleek ook dat het vanuit financieel oogpunt nauwelijks voordelen te behalen zijn met privatisering.

Wethouder Litjens: “Bij privatisering dienstverlening beter?” De woordvoerder van het bestuur van de plaatselijke SP-afdeling, Paul Geurts, verwees in zijn verhaal aan de raad naar een column van wethouder Litjens, die schrijft dat hij erg positieve ervaringen heeft met een particulier zwembad, met particuliere zwemles voor zijn kinderen. Hij somt de geweldige voordelen op van dat zwembad. Hij vraagt zich vervolgens af of de dienstverlening in het gemeentelijk zwembad niet verbeterd moet worden en of “de markt” dat niet beter kan doen. Geurts vindt het vreemd dat het CDA dan meteen vraagt om een onderzoek naar de mogelijkheden van privatisering. “Zou het niet logischer zijn te onderzoeken of we de dienstverlening in ons “eigen” zwembad, waar het gemeentebestuur de baas over is, te verbeteren?” vraagt Geurts zich af. “Of geeft de gemeenteraad het gemeentebestuur bij voorbaat al een brevet van onvermogen op dit punt”, gaat hij verder. Burgers hebben steeds meer weerstand tegen privatisering, mede gezien alle mislukkingen waar we regelmatig mee geconfronteerd worden. Geurts sluit zijn toespraak dan ook af met de opmerking dat de raad maar beter kan stoppen met uitbesteden of verkopen aan “de markt”. Vervolgens overhandigde hij het rapport aan de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Van Rooij.

U bent hier