h

Herbezinning maatschappelijke accommodaties

14 januari 2015

Herbezinning maatschappelijke accommodaties

Foto: SP

Het College van B&W heeft aangekondigd dat herbezinning op de gemeentelijke accommodaties nodig is. Die zouden niet meer voldoen aan de wensen van de inwoners van Horst. Deze herbezinning gaat verder dan eerder aangekondigde plannen met buitensportaccommodaties, waarvoor al € 100.000 bezuiniging was ingeboekt. Volgens B&W is er sprake van een extra toename van de kosten met € 1.300.000,-. Thijs Lenssen, raadslid voor de SP, merkt op: “Het is goed om deze bedragen af te zetten tegen de eerste opzet van de verbouwing van het Gasthoes (8.5 miljoen met een risico van 4 miljoen)!”

Lenssen: “Inderdaad loopt het aantal mensen in diverse kernen terug, maar de veranderingen verschillen per kern. Mensen worden gemiddeld ouder en er zijn minder jongeren. De vraag is gerechtvaardigd of alle accommodaties in de huidige vorm dan wel nodig zijn. Er is niets tegen samenwerking en multifunctioneel gebruik van accommodaties, efficiënt met de middelen omgaan is een goede zaak”.

Opmerkingen

Voor de SP is leefbaarheid in de kernen zeer belangrijk. Gemeenschappelijke voorzieningen zijn voor een goede leefbaarheid – naast andere zaken - de belangrijkste randvoorwaarde. In aansluiting merkt SP-woordvoerder Lenssen op: “Het verdwijnen van gemeenschapsaccommodaties heeft desastreuze gevolgen (zie Zuid-Limburg). B&W stelt dat kwaliteit van voorzieningen belangrijker is dan nabijheid”. Centralisatie van voorzieningen in de grote kernen betekent dat voorzieningen uit de andere kernen verdwijnen, en dat wijst de SP af. Thijs Lenssen: “We krijgen “leefbaarheid” niet voor niks. Bij de begrotingsbehandelingen heeft de SP voorgesteld om € 100.000 te investeren in zonnecellen op de gemeentelijke accommodaties om daarmee de exploitatiekosten in de toekomst te kunnen drukken. Helaas gingen de andere politieke partijen hier niet in mee”.

De discussie met betrekking tot de accommodaties moet niet (alleen) over geld (bezuinigen) gaan, maar vooral over leefbaarheid, die ook iets mag kosten. De SP hoopt vanuit de raad de gemeente goede kaders mee te kunnen geven voor de  gesprekken met belanghebbenden en de besluitvorming.

U bent hier