h

Geen geluidsoverlast spoorlijn Venlo-Eindhoven

8 september 2014

Geen geluidsoverlast spoorlijn Venlo-Eindhoven

Afgelopen jaren is het gebied tussen Venlo en Sevenum in rap tempo volgebouwd met bedrijven. Alles, zelfs buurtschap Heierhoeve, moest wijken voor de uitbreiding van het Venlose bedrijventerrein Tradeport-Noord. Als het aan gemeente Venlo ligt wordt het bedrijventerrein komende jaren verder uitgebreid met een railterminal. Deze terminal, ofwel rangeerstation voor goederentreinen, moet deels in Sevenum komen te liggen. De SP-raadsleden Thijs Lenssen (Hegelsom) en Riek Janssen (Sevenum) plaatsen hun vraagtekens bij deze ontwikkeling.

De spoorlijn tussen Eindhoven en Venlo wordt intensief gebruikt. Door de grote hoeveelheid goederentreinen zijn de spoorwegovergangen langer dicht, komen er steeds meer gevaarlijke stoffen per trein door onze gemeente en is er vaker sprake van geluidsoverlast. En nu zijn er plannen voor een zogenaamde railterminal. Thijs Lenssen: “Een nieuwe rail­terminal zal dit alleen maar versterken. Met alle gevolgen van dien”. Daarmee willen Thijs Lenssen en Riek Janssen niet zeggen dat de SP zondermeer tegen deze ­terminal is. Riek Janssen: “De SP vindt dat de gemeente voorwaarden moet stellen aan de bouw van een terminal op Sevenums grondgebied en extra geluidsoverlast moet worden uitgesloten”. “Daarnaast moet de drukke spoorwegovergang bij de Stationsstraat worden aangepakt”, vult Thijs Lenssen aan. “Al jaren wordt er gepleit voor het vervangen van de spoorwegovergang op de Stationsstraat door een kleine tunnel onder het spoor. Onder andere de dorpsraad van Hegelsom heeft zich hier altijd sterk voor gemaakt. Een nieuwe railterminal zal voor extra treinen zorgen. Hierdoor zullen de verkeersproblemen op de Stationsstraat alleen maar toenemen”. Riek Janssen vervolgt haar verhaal: “Verder zal er ook aandacht moeten komen voor de spoorweg­overgang op de weg van Sevenum naar Grubbenvorst”.

Het vervoer van goederen per trein heeft veel voordelen. Maar er moet volgens de twee SP-raadsleden ook worden gesproken over de nadelen hiervan. Als het aan de SP ligt, dan gaat de gemeente dus voorwaarden stellen voor de aanleg van een railterminal op Sevenums grondgebied. Verkeersproblemen moeten worden aangepakt en de bevolking van de dorpen die aan de spoorlijn liggen, mogen geen nieuwe geluidshinder ondervinden.

U bent hier