h

Cultuurverandering vraagt om voorbeeldgedrag gemeente

21 september 2014

Cultuurverandering vraagt om voorbeeldgedrag gemeente

Jongeren in Horst aan de Maas drinken te veel. Dit is slecht voor hun gezondheid en prestaties. Daarom heeft de gemeente Horst aan de Maas een plan opgesteld om het drinkgedrag van jongeren te veranderen. Dit is in de gemeenteraad van 16 september jl. besproken. Bart Cox, 24 jaar, actief lid van ROOD (de jongerenbeweging binnen de SP) en raadslid voor de SP, doet verslag.

Cox: “Het was een lastige discussie, want wat willen we nu precies? Dat het schadelijk is voor jongeren en ook voor volwassenen, dat weten we. Maar willen we wel verandering? Het plan dat besproken is, gaat over ‘alcoholmisbruik en drugsgebruik’. Volgens mij gaat het in de titel al fout. Alcohol is namelijk een drug en daar willen we gebruik juist van tegen gaan”.

Het aanpakken van het drinkgedrag van jongeren begint bij het erkennen van de schadelijkheid van alcohol. Als dit niet gebeurt veranderd er niets, volgens Bart Cox. “De hele raad was het erover eens dat er iets moest gebeuren, maar bij ieder voorstel om zelf het goede voorbeeld te geven en bijvoorbeeld geen alcohol in het gemeentehuis meer te schenken was er twijfel. Dat biertje of wijntje hoort er toch gewoon bij, dat is gezellig... is hun stelling. Dat mag wel zo zijn, maar met die instelling gaat het nog erg lang duren voordat er iets veranderd”, aldus SP-raadslid Cox.

Tijdens de discussie in de raad kwam de vraag naar voren wie de hoofdrol moest gaan spelen bij het bewust maken van de schadelijkheid van alcohol bij jongeren. Vrijwel alle raadsleden wezen eenduidig naar de ouders. Die moeten het goede voorbeeld geven. Cox: “De SP ontkent niet dat ouders een belangrijke rol spelen, maar jongeren van veertien tot en met achttien jaar luisteren niet altijd even goed naar hun ouders. Op deze leeftijd willen ze juist experimenteren, risico’s nemen en kunnen ze moeilijk gevolgen over de lange termijn inschatten. Volgens de SP moet hier een grote rol weggelegd zijn voor jongerenwerkers. Zij passen veel beter in de beleefwereld van jongeren en kunnen hier veel meer betekenen dan ouders”.

Cox betoogt dat het nog wel erg lang zal duren voordat we het normaal vinden dat er pas met de achttien alcohol gedronken mag worden. “Als we de instelling blijven houden dat het allemaal niet zo’n kwaad kan, dan zal het waarschijnlijk nooit veranderen”. Namens de SP heeft Cox daarom in de raadsvergadering gepleit voor een cultuurverandering, die veel tijd zal nemen, maar die wel ingezet moet worden, óók vanuit de gemeentelijke overheid! Raadslid Cox: “Geef dit de tijd en laat vooral jongerenwerkers hier het voortouw in nemen”

U bent hier