h

Riek Janssen (SP): Eendracht maakt macht

16 augustus 2014

Riek Janssen (SP): Eendracht maakt macht

Op zaterdag 9 augustus was ik op bezoek in Lottum, op het rozenfeest. Ik was aangenaam verrast door de prachtige kunstwerken, gemaakt van allerlei kleuren rozen. Met bewondering ben  ik rond gelopen langs de verschillende werken gemaakt door de verenigingen en vrijwilligers  uit Lottum en Horst aan de Maas. Iedere vereniging/club  had een eigen invulling over hun activiteit op unieke wijze weergegeven.

Ik sprak ter plekke met iemand die jarenlang deel heeft uitgemaakt van het Rozencomité. Hij vertelde mij dat op vrijdag 8 augustus Lottum was verrast door een ware stortbui. Hierdoor liep het parkeerterrein en het evenemententerrein blank. Geen nood, vertelde hij. Lottum zou Lottum niet zijn, als ze hier geen oplossing voor konden vinden. Na het feest op vrijdagavond en op  zaterdagmorgen sloegen de vrijwilligers samen met het Rozencomité de handen in elkaar.

’s Middags was zowel het parkeerterrein als het evenemententerrein weer toegankelijk. Dat is de kracht van samenwerken!  Samenwerken, in de vorm van verenigingen is de basis van een gemeenschap. Daarom is het voor inwoners  en verenigingen in dorpen als Lottum zo belangrijk dat er voorzieningen blijven die de mogelijkheid bieden het verenigingsleven op peil te houden. Het verenigingsleven is  een basis voor de binding van mensen onder elkaar. Als mensen uit de kernen moeten uitwijken naar andere dorpen, loopt de kracht van samenwerken groot gevaar, omdat er afstand ontstaat onder de mensen. 

Ik voelde ook diep respect voor  de ondernemers/rozentelers uit Lottum.  Zij zijn de zelfstandige ondernemers die er voor kiezen om in het eigen dorp/land hun bedrijf te blijven exploiteren. En niet uitwijken  naar de landen waar arbeidskrachten goedkoper zijn. Deze ondernemers zorgen voor werkgelegenheid in Limburg. Zij moeten hard werken voor hun brood. Een bedrijf in deze tijd runnen is zeker niet zorgeloos. Daarom vind ik het van belang dat de politiek zich in blijft zetten voor de middelgrote en kleine zelfstandige ondernemers.

Ja,  Lottum heeft mij laten zien wat er mogelijk is door goede samenwerking. “Eendracht maakt macht” vind ik wel van toepassing voor het rozendorp Lottum.

U bent hier