h

Resultaat enquête over mantelzorg

29 augustus 2014

Resultaat enquête over mantelzorg

Op 23 augustus organiseerde de werkgroep WMO en de SP Horst aan de Maas een gezamenlijke actie om aandacht te vragen voor de veranderingen in de zorg en de gevolgen daarvan voor de mantelzorgers. Door de bezuinigingen in de zorg komt er steeds meer verantwoordelijkheid voor de zorg te liggen bij de mantelzorgers. Welke taken kunnen en willen de mantelzorgers op zich nemen, ter vervanging van de wegbezuinigde professionele zorg? Die vraag werd op zaterdag 23 augustus voorgelegd aan 126 burgers in Horst centrum.

De enquête bestond uit de vraag welke activiteit de mantelzorger bereid is uit te voeren voor hun familielid of buur en vervolgens kon gekozen worden uit 7 activiteiten oplopend in belasting voor de mantelzorger.

Uit de resultaten bleek dat 117 mensen (ruim 90%) regelmatig een kop koffie wil gaan drinken en een praatje maken tegen de eenzaamheid. Er waren 99 mensen (ruim driekwart) bereid om één keer per week boodschappen te doen. Bijna de helft (59 mensen) wilden regelmatig voorlezen uit de krant of een boek. Een keer per week het huis poetsen vonden 37 mensen (29%) een geschikte taak. 46 mensen (36%) wil iedere dag zorgen dat de medicatie goed ingenomen wordt. Voor het helpen met naar het toilet gaan kan de zorgbehoevende op 36 mantelzorgers (28%) rekenen en iets meer dan één op de vijf mensen  wil helpen met het wassen van hun ouders of familie.

In de gesprekken met de mensen naar aanleiding van de voorgelegde vraag bleek dat de meeste mensen bereid waren om erg veel te doen voor hun naasten. Maar ze gaven aan hier niet de tijd voor te hebben omdat ze fulltime werken. De bereidheid om voor ouders te zorgen was ook groter dan voor familie die verder weg staat of bijvoorbeeld de buurman of buurvrouw. Veel jongeren voorzagen ook problemen omdat zij zijn verhuisd of gaan verhuizen, om te gaan studeren en niet de intentie hebben om terug te keren naar het dorp waar hun ouders wonen. Het overgrote deel van de mensen begrijpt dat we straks meer zelf kunnen betekenen voor de zorg van onze familieleden, maar geven wel aan dat ze de bezuinigingen die op de zorg afkomen geen goed idee vinden.

PS: bijgaand een grafiek, die de resultaten van de enquête zichtbaar maakt.

U bent hier