h

Maatregelen tegen fijn stof gevraagd

29 augustus 2014

Maatregelen tegen fijn stof gevraagd

Het wordt uit wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker: fijn stof heeft een grote invloed op de gezondheid van mensen. Jaarlijks overlijden er in Nederland duizenden mensen aan de gevolgen van fijn stof. (Vracht)verkeer is hier voor een groot deel debet aan, evenals de uitstoot van fijn stof door de intensieve veehouderij (varkens en kippen). Reden voor SP-raadslid Thijs Lenssen in de raad vragen te stellen naar aanleiding van de resultaten van de halfjaarlijkse fijnstofmetingen die in de omgeving van Grubbenvorst worden uitgevoerd.

Bij de metingen van fijn stof worden de concentraties gemeten van twee soorten kleine deeltjes, die qua grootte verschillen (10 pm en 2,5 pm). Nadat de metingen zijn uitgevoerd, wordt bepaald of de concentraties van deze deeltjes lager liggen dan de waardes die zijn voorgeschreven. Is op een dag de concentratie groter dan de toegestane waarde dan spreken we van een overschrijdingsdag. Per jaar mag de grensconcentratie maximaal 34 keer worden overschreden volgens de richtlijnen van de EU. Uit de halfjaarlijkse rapportage kwam naar voren dat dit meetpunt (nabij Landbouwontwik-kelingsgebied Witveld, waar het Nieuw Gemengd Bedrijf – NGB - is gepland), net voldoet aan de gestelde normen in Nederland. Als je de laatste metingen bekijkt, dan valt op dat veel vaker dan 7 keer de grens wordt overschreden.

Horst aan de Maas wordt nu geconfronteerd met nieuwe regelgeving. Daarmee doen zich de volgende twee ontwikkelingen voor: Men wil het aantal overschrijdingsdagen omlaag brengen, vermoedelijk van 34 naar 7 en men wil van een van beide deeltjesgroottes de maximaalgrens gaan verlagen. Nog onbekend is waar naar toe. In de EU is vooral vanuit  Nederland een lobby bezig om de verlaging van het aantal dagen tegen te houden, wetende dat de WHO eigenlijk nog verder wil gaan.

SP-raadslid Lenssen heeft aan wethouder Op de Laak (PvdA) gevraagd om in de toekomst bij de rapportage van de metingen rekening te houden met bovengenoemde ontwikkelingen door aan te geven in hoeverre we aan de huidige richtlijnen voldoen, maar  ook of we aan de nieuw te verwachten richtlijnen zullen voldoen, met name de eerste. Dat kost amper of geen extra werk, en het levert een hoop extra informatie op.

Thijs Lenssen vindt dat je ook van de lokale overheid mag verwachten dat men rekening houdt met toekomstige ontwikkelingen en metingen en beleid daar op aanpast. Zeker op het gebied van gezondheid. Thijs Lenssen wijst er op dat met name in de industrie dit volop wordt gedaan. Op de vraag van Lenssen heeft wethouder Op de Laak positief gereageerd en toegezegd er uitvoering aan te geven.

U bent hier