h

Floriade en Villa Flora, de rekening is voor de burgers

7 augustus 2014

Floriade en Villa Flora, de rekening is voor de burgers

Afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de Floriade en het gigantische verlies van 9 miljoen euro. Inmiddels is duidelijk dat de kans groot is dat de gemeenten in de regio weer mogen gaan betalen. Dit keer voor Villa Flora, het voormalig tentoonstellingsgebouw van de Floriade. Op basis van mooie verhalen over hoge huuropbrengsten en flinke winst, besloten de gemeenten in Noord-Limburg in 2010 het gebouw voor 10 miljoen euro zelf te bouwen. Vier jaar later staat Villa Flora grotendeels leeg en kost het gebouw geld.

De gemeenten in Noord-Limburg hebben sinds 2002 ruim 26 miljoen euro gestoken in de Floriade en 12 jaar na dato, lijkt het eind nog niet in zicht. De mensen die verantwoordelijk waren voor de Floriade hebben hun schaapjes op het droge, de een werd Tweede Kamerlid, de ander pretparkdirecteur in Rusland en weer een ander heeft het geschopt tot graag geziene talkshowgast met een dozijn aan commissariaten. Intussen zijn de bibliotheken van Sevenum en Grubbenvorst gesloten, verdwenen de consultatiebureaus in de dorpen en is er steeds minder geld voor de zorg voor onze ouderen.

Dit voelt niet goed. Zeker omdat nog steeds niet duidelijk is of er nog meer verliezen aan zitten te komen. De gemeente heeft bijvoorbeeld ook belangen in de gronden rondom het Floriadeterrein. Daarom zal de SP in de gemeenteraad voorstellen om de financiële risico’s van gronden en projecten rondom het Floriadeterrein te onderzoeken. Hierbij vinden we het belangrijk dat de mensen die verantwoordelijk waren voor deze plannen ook aan het woord komen. Tot op heden hebben ze zich altijd kunnen verschuilen achter rapporten, het zou goed zijn als ze eindelijk eens verantwoording aan de inwoners van de regio af zouden leggen.

U bent hier