h

De Zorggroep wacht aangezegd over problemen in zorgverlening

21 juli 2014

De Zorggroep wacht aangezegd over problemen in zorgverlening

Staatsecretaris Martin van Rijn heeft antwoord gegeven op vragen van SP-kamerlid Henk van Gerven over klachten van medewerkers van De Zorggroep, de grootste zorginstelling in Noord- en Midden-Limburg (thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen bij de Inspectie voor de Volksgezondheid, zie ook het eerder artikel op de site).  De staatssecretaris antwoord dat De Zorggroep de wacht zal worden aangezegd over problemen in zorgverlening door de Inspectie voor de Volksgezondheid.

De vragen van Van Gerven van eind mei – zo stelt de staatssecretaris – hebben hem ernstig verontrust. “Het betreft hier zorg aan een zeer kwetsbare groep mensen. Zij moeten kunnen rekenen op goede en veilige zorg op ieder moment van de dag. Onderbezetting en onvoldoende toezicht op een afdeling kan bij mensen met dementie reële risico’s met zich meebrengen. De klachten maken ook duidelijk dat de gevolgen voor medewerkers groot zijn. Onderbezetting betekent meer werk en leidt niet zelden tot ziekteverzuim, waardoor de kans bestaat dat een afdeling in een negatieve neerwaartse spiraal kan komen en de problemen groter worden”, aldus Van Rijn.

Staatssecretaris Van Rijn wijst er op dat de Inspectie voor de Volksgezondheid de melding van de medewerkers van De Zorggroep mee neemt in haar toezicht op De Zorggroep. Van 6 juni 2012 tot 6 december 2012 heeft de inspectie delen van De Zorggroep onder verscherpt toezicht gesteld omdat er risico’s waren voor de patiëntveiligheid. Na afloop van het verscherpt toezicht is de inspectie De Zorggroep nauwlettend blijven volgen. Op korte termijn is er een gesprek met de Raad van Bestuur over deze melding, maar ook over andere meldingen. De inspectie zal in dit gesprek benadrukken dat De Zorggroep actie moet nemen om de structurele problemen weg te nemen en zal de resultaten intensief met toezichtbezoeken volgen. Bij deze toezichtbezoeken zullen ook medewerkers en bewoners betrokken worden, zoals dit ook is gebeurd in 2012.

U bent hier