h

Rabobank Horst-Venray negeert dringende oproep

18 mei 2014

Rabobank Horst-Venray negeert dringende oproep

De directie van Rabobank Horst-Venray houdt vast aan haar besluit om de pinautomaten in Melderslo, Meterik en Swolgen weg te halen. Een internetpetitie, een brandbrief van de SP samen met CDA, D66 en PvdA, die 21 van de 27 raadszetels vertegenwoordigen, handtekeningenacties van bezorgde dorpsraden: het brengt hen blijkbaar niet tot het inzicht dat het besluit om het laatste stukje zichtbare dienstverlening in de dorpen weg te halen, geen enkel draagvlak heeft bij de inwoners van de kleine dorpsgemeenschappen in de gemeente Horst aan de Maas.

De bank ‘van de mensen, voor de mensen’ spreekt van een grote betrokkenheid bij de leefbaarheid in haar werkgebied, maar intussen haalt zij een voorziening weg, waar een deel van de inwoners nog zeer regelmatig gebruik van maakt. Rabobank Horst-Venray verschuilt zich achter de norm dat binnen 5 kilometer van de betreffende dorpen, een andere pinautomaat beschikbaar is. Een norm die niet is uit te leggen aan ouderen, die hierdoor afhankelijk worden van anderen om aan contant geld te komen. Een norm die geen rekening houdt met de impact voor bijvoorbeeld de lokale horeca.

Volgens de bank is er minder behoefte aan contant geld en regelen consumenten meer bankzaken via internet en mobiele applicaties. Toch worden er nog altijd veel meer betalingen met contant geld gedaan, dan via pintransacties. Bovendien zijn ouderen vaak niet actief op internet.

Natuurlijk realiseren SP, CDA, PvdA en D66 zich dat pinautomaten op termijn waarschijnlijk geen deel meer uitmaken van het straatbeeld. Maar door deze voorziening nu al weg te halen, houdt Rabobank Horst-Venray op geen enkele manier rekening met al die inwoners van de kleine dorpsgemeenschappen die hierover in de afgelopen maanden hun zorgen en hun ongenoegen hebben geuit.

Politiek en dorpsraden overwegen verdere stappen

De ‘stand still’ waar de politieke raadsfracties van SP, CDA, PvdA en D66 en de dorpsraden om hebben gevraagd, komt er vooralsnog niet. Zij doen derhalve nogmaals een oproep aan Rabobank om het besluit op te schorten en samen te zoeken naar een gedragen oplossing. Indien dit zonder resultaat blijft zullen de vier politieke partijen het voortouw nemen om, vanwege de grote impact op de leefbaarheid in de kleine dorpsgemeenschappen,  met andere banken in gesprek te gaan om hen te bewegen pinautomaten te plaatsen. Zij schrijven in een brief aan de Rabo er echter vertrouwen in te hebben dat Rabobank Horst Venray haar verantwoordelijkheid neemt en zich de oproep van politiek en dorpsraden ter harte neemt.

U bent hier