h

SP: Horst aan de Maas schaliegasvrij

20 december 2013

SP: Horst aan de Maas schaliegasvrij

Op woensdag 18 december besprak de gemeenteraad het voorstel van de SP om geen proefboringen voor schaliegas in de gemeente Horst aan de Maas toe te staan. Afgelopen jaar is de discussie over winning van schalie- en steenkoolgas flink opgelaaid. Minister Kamp wil proefboringen toestaan om het gas te winnen dat zich op kilometers diepte bevindt. De winning gebeurt door water en chemicaliën in harde steenlagen te pompen, hierdoor komt het gas naar boven.

Er zijn nog veel onduidelijkheden over de winning van schalie- en steenkoolgas. Drinkwaterbedrijven vrezen voor de gevolgen voor het drinkwater, omwonenden vrezen voor overlast door stank of geluid en medici vrezen voor de gevolgen voor de gezondheid. Daarom hebben meer dan 90 gemeenten en provincies moties aangenomen om proefboringen op hun grondgebied te verbieden.

Omdat in de bodem van Horst aan de Maas steenkoolgas op winbare diepte zit, is het zeker niet ondenkbaar dat er ook in onze gemeente naar gas wordt gezocht. Aangezien hier te veel risico's aan zitten heeft de SP voorgesteld om Horst aan de Maas schaliegasvrij te verklaren. Helaas steunde alleen de PvdA de motie van de SP. De D66'ers stemden tegen omdat ze op voorhand niets uit willen sluiten, het CDA stemde tegen omdat het college nog geen standpunt heeft en Essentie is voor winning. Een gemiste kans.

U bent hier