h

Actie voor behoud zwembad opgevoerd

3 november 2013

Actie voor behoud zwembad opgevoerd

 

Na eerder in het centrum van Horst aan voorbijgangers handtekeningen te vragen voor het behoud van het zwembad in Horst is de SP afdeling Horst aan de Maas zaterdag 2 november 2013 gestart met het huis-aan-huis ophalen van handtekeningen. En zondag 3 november 2013 zijn handtekeningen ingezameld bij het zwembad in Horst. Daarmee voert de SP de actie om het Horster zwembad te behouden verder op. Met de handtekeningen wil de SP bereiken dat het gemeentebestuur van Horst aan de Maas af ziet van de plannen om het Horster zwembad te sluiten en te vervangen door een regionaal zwembad in Venlo.

Op 1 november 2013 maakte Dagblad de Limburger bekend dat het onderzoek naar de mogelijkheid om als Horst aan de Maas samen met de gemeenten Venlo en Peel en Maas een regionaal zwembad te bouwen, afgerond is. Binnenkort wordt het rapport van onderzoeksbureau OLCO besproken in de gemeenteraad.  

Privatisering

Het onderzoek zou – volgens Dagblad de Limburger – blijken dat een regionaal zwembad goedkoper is dan het behoud van de bestaande zwembaden. Het nieuwe regionale zwembad, dat in de plannen zoals die in De Limburger bekend zijn geworden, geprivatiseerd worden (gebouwd en geëxploiteerd door een private ondernemer). Eerder onderzoek van de SP afdeling Horst aan de Maas (zie: https://horstaandemaas.sp.nl/nieuws/2012/06/aanbieding-rapport-over-privatisering-zwembad-de-berkel-aan-gemeenteraad) toonde aan dat de gebruikers van het zwembad privatisering van het zwembad niet zien zitten.

Kosten

Horst aan de Maas steekt nu jaarlijks ruim 7 ton in De Berkel  en er wordt aan gewerkt om dat bedrag terug te brengen tot 425.000 euro. Deelname aan het realiseren van een regionaal zwembad zou voor Horst aan de Maas zo’n 550.000 euro kosten, 125.00 euro meer dan de bijdrage aan het regiobad.  Bouw van een nieuw regiozwembad betekent voor Horst aan de Maas weliswaar een bezuiniging, maar vooral voor Venlo is de besparing groots: 780.000 euro op een bedrag van 1,4 miljoen. De conclusie is dan snel getrokken: Horst betaalt feitelijk mee voor een zwembad dat vooral voor Venlo bestemd is, zeker ook omdat het regionale zwembad in Venlo komt te staan.

Regionaal zwembad?

De onderzoekers stellen – zo meldt het Dagblad de Limburger – dat het regionale zwembad binnen 15 minuten met de auto te bereiken moet zijn. Concreet wordt gedacht aan de vestiging van het eventuele regionale zwembad op het kazerne- en het Floriadeterrein in Venlo.  Voor Horst aan de Maas zou dat betekenen dat mensen uit veel van de dorpen van Horst aan de Maas te ver van het zwembad wonen. En in het geval dat het zwembad op het Floriadeterrein wordt gebouwd, is het zwembad – vooralsnog - niet bereikbaar met openbaar vervoer! Van een echt regionaal karakter van het zwembad blijft dan weinig over. Feitelijk betekenen de plannen voor de burgers uit Horst aan de Maas dat men – als de plannen door gaan – naar Venlo moet gaan, om te zwemmen.

U bent hier