h

"De A73 is een sluipmoordenaar”

23 maart 2013

"De A73 is een sluipmoordenaar”

Paul Geurts en Jac Truijen uit Horst maken zich sterk voor de, in hun ogen, toegenomen overlast van snelweg A73. “Fijnstof in de lucht neemt toe en de geluidshinder is irritant”, melden beide actievoerders. Jac: “De A73 is een sluipmoordenaar.” Zij schreven een brief aan gemeenteraad en B&W. Wethouder Op de Laak (PvdA) wil met beide bewoners in gesprek om te kijken of er actie ondernomen kan worden.

Woongenot aangetast
Paul Geurts en Jac Truijen wonen in de Horster wijk Berkelsbroek. Zij schreven een brief aan gemeenteraad en College van B&W (lees hier het artikel op de website), omdat zij overlast ervaren van de A73. En volgens hen is dit niet de enige wijk waar het woongenot door de A73 wordt aangetast. Ook de bewoners van de wijken Stuksbeemden en De Risselt ondervinden er hinder van. “Als ik voorop had geweten dat de A73 zoveel overlast zou veroorzaken, was ik hier nooit komen wonen”, zegt Jac Truijen. De geluidshinder is irritant en de hoeveelheid fijnstof die in de lucht hangt, neemt toe, sinds er op sommige stukken van de A73 130 kilometer per uur gereden mag worden.

Overleg met de wethouder
Geurts en Truijen vragen aan de gemeente om een objectief onderzoek en een oplossing. Zij krijgen van bewoners uit andere wijken en zelfs vanuit Melderslo ondersteunende reacties. Ook daar wordt overlast ervaren. Wethouder Birgit op de Laak reageerde via weekblad Hallo op de brief: “Ik wil graag met Paul en Jac in gesprek gaan. Als ik weet wat hun zorgen zijn, kan ik gericht actie ondernemen. Ik wil weten of het bij meer mensen leeft.” Ze vindt het niet nodig om meteen in gesprek te gaan met alle wijkbewoners. “Zij hebben die brief geschreven dus met hen praten, lijkt me een logische eerste stap.” Meteen onderzoeken vindt Op de Laak nog te vroeg. “De situatie van de A73 is veranderd door de snelheidsverhoging van 120 naar 130 kilometer per uur. Dat zou aanleiding kunnen zijn voor een onderzoek, maar waarschijnlijk zijn de effecten van zo’n snelheidsverhoging al onderzocht. Daar hoeven wij dan geen zak geld voor uit te geven.” De brief van Paul Geurts en Jac Truijen wordt 9 april a.s. in de gemeenteraadsvergadering besproken.

U bent hier