h

Antwoord op vragen SP: B&W Horst aan de Maas steunt Voedselbank

6 april 2012

Antwoord op vragen SP: B&W Horst aan de Maas steunt Voedselbank

Het nieuwe uitgiftepunt voor pakketten van de voedselbank in Horst krijgt maximaal vijfduizend euro subsidie van de gemeente. Dat antwoordt B&W naar aanleiding van vragen van de SP over de start van een voedselbank in Horst. In 2005 vond B&W nog dat een voedselbank slecht is voor het imago van de gemeente. De SP vroeg zich af of het College van B&W van standpunt veranderd is.voedselbankletters

Wethouder Op de Laak vindt nog steeds dat een voedselbank niet nodig zou moeten zijn en sluit zich daarmee aan bij het standpunt van de SP. SP-raadslid Hogema, die de vragen aan het college gesteld heeft, stelt dat de wethouder een punt heeft als ze zegt dat de mensen die naar de voedselbank gaan vaak niet bekend zijn bij de gemeente. Als ze namelijk een beroep zouden doen op de gemeente, dan zouden ze niet in aanmerking komen voor de voedselbank, omdat ze daar een grens hanteren die lager ligt dan de bijstand. Bijstandsgerechtigden kunnen nog steeds bij de gemeente aankloppen als ze in hoge nood verkeren. Volgens de wethouder gaat het nu om een heel andere groep, die aangewezen is op voedselpakketten van de voedselbank.

In Dagblad De Limburger zegt Op de Laak: „Ik ben bij de voedselbank in Venray op bezoek geweest”. Daar bleek dat een groot deel van de gezinnen uit Horst aan de Maas er pakketten ophaalt, omdat ze onder bewindvoering staan in verband met hoge schulden. Slechts een klein deel van de gezinnen krijgt een uitkering via de gemeente”. Mede naar aanleiding van de vragen van de SP is afgesproken dat de vrijwilligers van het uitgiftepunt in Horst die groep voorlichting gaan geven over de mogelijkheden om steun van de gemeente te krijgen. Dat zou het voor die groep weer mogelijk maken zelf hun inkopen te doen, wat natuurlijk beter is. Wethouder Op de Laak: “Ondertussen vinden we het niet handig dat ruim twintig gezinnen elke week naar Venray of Venlo moeten reizen om daar hun pakket op te halen. We hebben daarom afgesproken het Horster uitgiftepunt één jaar lang met maximaal 5000 euro te steunen. Daarna kijken we of die steun wordt voortgezet.” Om mensen te wijzen op gemeentelijke voorzieningen is een folder uitgegeven.

Linda Hogema, SP-woordvoerder in de Commissie Samenleving, waarin de brief van de SP werd behandeld, heeft in het debat gewezen op de kans dat er veel mensen bijkomen bij de Voedselbank door nieuwe wetgeving, zoals de kanteling van de WMO en de Wet Werken Naar Vermogen. Wethouder Op de Laak is het daar niet mee eens. Dat gold ook voor de opmerkingen van de SP dat mensen vaker terughoudend zijn om bij de gemeente aan te kloppen, vanwege de bureaucratie en het feit dat hun privacy behoorlijk aangetast wordt. Volgens de wethouder zou het slechts om incidentele gevallen gaan.

U bent hier