h

SP wil debat over komst Voedselbank

7 maart 2012

SP wil debat over komst Voedselbank

voedselbanktomaatOnlangs werd bekend dat de Voedselbank Venray een dependance opent in Horst. Bijna 30 Horster gezinnen maken gebruik van de Voedselbank. SP-raadslid Linda Hogema is blij met het goede werk dat de vrijwilligers van de Voedselbanken doen, maar heeft toch wel een aantal vragen. Die vragen zijn via een brief voorgelegd aan het College van B&W en de raad is voorgesteld om de ontwikkelingen in de Commissie Samenleving te bespreken.

Voedselbank
In de brief van raadslid Hogema wijst ze op een artikel in Dagblad de Limburger van 20 oktober 2005. Toenmalig wethouder Stas (PvdA) stelde toen dat een voedselbank in Horst onnodig is. Sterker nog, hij vond het zelfs slecht voor het imago van de gemeente Horst aan de Maas. Stas stelde in het artikel dat een uitdeelpunt van voedselpakketten de gemeente ver terug werpt in de tijd. Raadslid Hogema: “De SP kan zich – óók zeven jaar later, in 2012 – helemaal vinden in de woorden van toenmalig wethouder Stas. Wat de SP betreft zouden voedselbanken overbodig moeten worden. Maar kennelijk wordt de nood steeds hoger en neemt de “doelgroep” van voedselbanken – ook in Horst aan de Maas – toe”.

Commissie Samenleving
Linda Hogema ziet de komst van de voedselbank als een signaal. Een signaal dat we volgens haar ter harte moeten nemen. Reden om voor te stellen in de Commissie Samenleving te praten over het feit dat er een Voedselbank komt in Horst aan de Maas en de achterliggende problemen, die daar aan ten grondslag liggen. En verder gaand: hoe kunnen we er als gemeente voor zorgen dat een voedselbank in Horst aan de Maas overbodig is.

Brief aan B&W
In de brief aan B&W vraagt Linda Hogema zich af welke factoren er toe bijgedragen hebben dat er nu blijkbaar wel een voedselbank in Horst aan de Maas ingesteld wordt. Het SP-raadslid vraagt of het minimabeleid van Horst – dat onlangs aangescherpt is – daar ook een oorzaak voor is en dat dus meer mensen onder de armoedegrens zakken. Daarnaast vraagt ze of mensen actief benaderd worden om te wijzen op de voorzieningen die Horst aan de Maas biedt aan mensen met een laag inkomen. En of het aanvragen van die voorzieningen niet te bureaucratisch georganiseerd zijn.

U bent hier