h

SP weigert mee te doen aan achterkamertjespolitiek Horst aan de Maas

29 maart 2012

SP weigert mee te doen aan achterkamertjespolitiek Horst aan de Maas

integriteit1Bezuinigingen. Ze lijken onontkoombaar. Maar waar je op bezuinigd maakt nogal uit. Bezuinig je op zaken die voor veel mensen van belang zijn? Of liever toch op prestigeobjecten? Denk je bijvoorbeeld als gemeente geld te kunnen verdienen door accommodaties te privatiseren, waarna burgers wel meer geld kwijt zijn voor de entree? Verhoog je de belastingen? Allemaal vragen die de gemeenteraad moet beantwoorden. Antwoorden waar de burgers benieuwd naar zijn. Want straks treft het hun portemonnee!

Normaal worden dat soort zaken in alle openbaarheid besproken. Zodat de burgers weten welke partijen welke bezuinigingen willen. Maar in Horst aan de Maas niet. Daar bespreekt de raad de bezuinigingen “in beslotenheid”. De SP-fractie heeft besloten daar niet aan mee te doen.

Michael van Rengs, SP-fractievoorzitter: “Natuurlijk moet er gesproken worden over de bezuinigingen. Maar waarom niet in het openbaar? Burgemeester Van Rooij stelt dat raadsleden en partijen vrijelijk moeten kunnen praten, zodat alles op tafel gelegd kan worden. Hoezo zou er in de openbaarheid niet vrijelijk gepraat kunnen worden?”. Het is duidelijk: de SP-voorman vindt de beslotenheid maar onzin. In Dagblad de Limburger zegt Van Rooij, dat er niets is dat beslotenheid verbiedt, “maar”, zo stelt Van Rengs, “dat is toch geen argument! Dat zou er nog eens bij moeten komen!”. Het argument dat – als je niet aan het overleg deel neemt – de kiezers van de SP buitenspel gezet wordt, is aan het SP-raadslid ook niet besteedt. “Straks worden de besluiten over de bezuinigingen gewoon in alle openbaarheid genomen. Dan hebben wij de kans om onze mening te geven en weten de burgers waar we vóór en tegen zijn. Van de andere partijen moeten ze dat maar raden. Kennelijk hebben die wat te verbergen…”, aldus Van Rengs namens de SP.

U bent hier