h

NLW-groep bezuinigt op collectief vervoer

28 maart 2012

NLW-groep bezuinigt op collectief vervoer

busDe naar aanleiding van de regeringsplannen om te bezuinigen op de Sociale Werkvoorziening opgerichte Werkgroep WSW Noord-Limburg (de werkgroep bestaat uit medewerkers van NLW-groep en leden van Abvakabo, PvdA en SP) heeft een brief geschreven naar NLW-groep. In die brief schrijft de werkgroep dat ze enige tijd geleden van werknemers van NLW-groep te horen heeft gekregen dat het collectief vervoer per 1 april stopt en dat er een nieuwe Uitvoeringsregeling Collectief Vervoer wordt ingevoerd. De manier waarop het besluit uitgevoerd wordt, roept vragen op bij de werkgroep.

De werkgroepleden Gijs de Swart (PvdA) en Paul Geurts (SP) schrijven in de brief namens de werkgroep dat veel werknemers van NLW aanvankelijk moeite hadden met het besluit het collectief vervoer min of meer op te heffen. Informatie leerde dat er voor specifieke groepen nog wel collectief vervoer gehandhaafd zou blijven. Met name indien sprake was van een medische indicatie en als de woon-werk afstand te groot zo zijn, zou men nog wel gebruik kunnen maken van een vorm van collectief vervoer. Ondanks deze informatie bleef de onrust onder veel werknemers bestaan, omdat er in de uitvoering zaken zijn geslopen, die de onrust en zorgen verder verhoogden. Mensen moeten een keuring ondergaan om vast te stellen of zij een medische indicatie krijgen, om gebruik te kunnen maken van de nieuwe Uitvoeringsregeling Collectief Vervoer. Om die keuring te kunnen ondergaan moeten de werknemers zélf een bedrag van 60 euro betalen. Ook zouden de criteria op basis waarvan gekeurd wordt, niet bekend zijn.

De werkgroep wijst er op dat de werknemers momenteel toch al geconfronteerd worden met vele onzekerheden. Zowel met betrekking tot hun eigen werk (als gevolg van de nieuwe wet, die er aan komt), de bezuinigingen die bij NLW-groep doorgevoerd worden, maar ook allerlei maatregelen van de overheden, die gevolgen hebben voor de inkomenspositie van uw werknemers. Daarbij komt nu dus dat ze in de toekomst eventueel meer geld kwijt zijn om naar hun werk te gaan. Voor de werkgroep is dat reden NLW-groep op te roepen te overwegen terug te komen op haar beleidsvoor-nemen, maar in ieder geval de regeling zo te maken dat de werknemers er niet op achteruit gaan en dat deze zo toegankelijk mogelijk wordt, zonder allerlei drempels.

U bent hier