h

Geslaagde SP discussieavond over Europa en de crisis

5 maart 2012

Geslaagde SP discussieavond over Europa en de crisis

Afgelopen donderdag organiseerde de SP afdeling Horst aan de Maas een discussieavond over Europa en de crisis. SP Kamerlid Paul Ulenbelt en partijsecretaris Hans van Heijningen gaven de visie van de SP op de economische crisis en de gevolgen voor Nederland en gingen met de zaal in discussie.

europa

De avond begon met een filmpje van de SPover het ontstaan van de Europese Unie en de belangrijke vragen die moeten worden beantwoord.

Daarna volgde de inleiding van Hans van Heijningen. Volgens Van Heijningen is het noodzakelijk om een duidelijke keuze te maken voor de koers en de rol van Europa. De afgelopen jaren is de rol van Europa steeds groter geworden, maar de mensen zijn hier niet bij betrokken.

In de analyse van de SP is de crisis geen natuurramp. Het is een door bankiers, managers en rechtse politici veroorzaakte ramp. Al jaren pleit de SP voor hervorming van de financiële sector, maar de belangstelling daarvoor is minimaal. Toen de aanvankelijke paniek na een paar maanden overwaaide, ging het spelen met geld gewoon weer door, inclusief de bonussen.

De Griekse crisis heeft de belastingbetaler in Nederland en andere landen inmiddels miljarden gekost. De Grieken, die hun baan verliezen of 20-30% van hun loon of pensioen in moeten leveren, worden hiermee niet geholpen. De miljarden komen via een rondje Akropolis bij de Duitse en Franse banken terecht.

De financiële crisis in Europa maakt dat veel mensen in Nederland zich zorgen maken over hun baan, huis, pensioen, ziektekosten en de toekomst van hun kinderen. Daar komt nog bij dat de regering Rutte/Verhagen - met steun van Wilders - de rekening van de crisis afwentelt op de meest kwetsbare mensen in onze maatschappij: de mensen in de sociale werkplaatsen, jongeren met een fysieke of mentale beperking, mensen die psychische hulp nodig hebben en ga zo nog maar even door.

bescherm de pensioenen

De inleiding van Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt werd voorafgegaan door een tweede kort filmpje over de pensioenen.

Vervolgens vergeleek Ulenbelt in zijn inleiding de situatie waarin de pensioenen verkeren, met een elektriciteitscentrale. "Vroeger hoefde je niet precies te weten hoe een elektriciteitscentrale werkte, je stopte gewoon de stekker in het stopcontact en het licht ging aan. Nu is het zo dat het licht soms wel, soms niet en soms een beetje aan gaat. En af en toe slaan de stoppen eruit.” Aldus Ulenbelt. "Zo is het nu ook met onze pensioenen. Ons pensioenstelsel - wereldwijd beoordeeld als het allerbeste pensioenstelsel - wordt door deze liberale regering gesloopt."

Het pensioenakkoord haalt de solidariteit uit ons pensioenstelsel, maar dat is nu juist datgene wat ons pensioenstelsel zo goed maakt! Al vijftig jaar sparen mensen voor hun pensioen. Als het even tegen zit betalen werknemers en werkgevers wat meer, maar krijgen gepensioneerden wat hun toekomt. En als het mee zit betalen werkgevers en werknemers wat minder. Op deze manier blijft het pensioenstelsel in stand.

De vijfhonderd pensioenfondsen in Nederland hebben bij elkaar ruim 800 miljard euro in de spaarpot zitten. Dat bedrag is - ook in de afgelopen jaren - fors gegroeid. Het probleem met zulke enorme bedragen is, dat er altijd weer mensen zijn die denken daar rijk van te kunnen worden. Zo wil minister Kamp van de bestuurders van het pensioenfonds bankiers maken. Het bestuur van pensioenfondsen zou dan niet meer bestaan uit werknemers, werkgevers en gepensioneerden, maar uit zogenaamde financieel experts, om op die manier grotere winstcijfers te behalen uit de grote spaarpot. Dat is dan ook precies waar liberalen voor staan: veel winst en lage lonen. En daarmee exact het tegenovergestelde van de visie van socialisten.

U bent hier