h

Hoe levendig wordt Hof te Berkel?

5 februari 2012

Hoe levendig wordt Hof te Berkel?

Op de plek waar nu Elzenhorst, de Hoge Horst en woningen staan wordt binnenkort begonnen met de bouw van Hof te Berkel. Deze woonwijk is bedoeld voor ouderen, gehandicapten en gezinnen. De Zorggroep bouwt er groepswoningen en appartementen voor ouderen met dementie en mensen met een verstandelijke handicap.

Hof te Berkel in Horst

De SP bezocht vorige jaar Bösdael, een nieuwe woonwijk van de Zorggroep in Reuver. We waren onder de indruk van de combinatie van wonen, zorg en vrijetijdsbesteding. Er zijn appartementen, al dan niet voor zorgbehoevende ouderen, buurtkamers waar iedereen terecht kan voor bijvoorbeeld een potje bridge en een restaurant om gezellig te eten. Ook is er in de wijk Bösdael een school, waar basisonderwijs, kinderopvang en jeugdgezondheidszorg onder één dak zitten en een dierenweide waar de leerlingen van de basisschool de dieren helpen verzorgen. Een levendige wijk dus.

Daar zit volgens de SP het grote verschil met Horst. In Reuver is een gemengde woonwijk met voorzieningen gebouwd terwijl in Hof te Berkel alleen maar woningen worden gebouwd. Het is nog onduidelijk of en zo ja welke voorzieningen er precies komen.

In het verlengde hiervan maakt de SP zich zorgen over de manier waarop de mensen die veel zorg behoeven betrokken worden bij de activiteiten in de wijk. En dan bedoelen we met activiteiten als het avondeten in de huiskamers. Er zullen geen beroepskrachten zijn om deze ouderen te begeleiden in hun gang naar de huiskamer, dit zal moeten worden overgenomen door buurtbewoners. En daar zit het hem volgens de SP nou net: gebeurt dit voldoende? Wij krijgen signalen dat in dit soort wijken de zorgbehoevende bewoners meer vereenzamen. Ze vertoeven vaker (alleen) op hun kamer dan in zorgcentra waar georganiseerde bijeenkomsten zijn. Natuurlijk is dat prima voor mensen die daar zelf voor kiezen, maar dat is niet altijd het geval. Bij “De Nieuwe Munt”, een woonzorggebied van de Zorggroep in Tegelen, is op verzoek van ouderen de dagbehandeling geopend zodat ze daar gezamenlijk kunnen eten. Dit lijkt ons een belangrijk signaal.

“Hof te Berkel krijgt een levendig en dorps karakter”. De SP vraagt zich hardop af op welke manier de gemeente Horst aan de Maas, CRA Vastgoed en de Zorggroep dit denken te gaan realiseren. Juist de plekken waar mensen ongedwongen samen kunnen komen, zoals de dierenweide, verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen de huiskamers waarvan wij ons afvragen of dat plekken zijn waar mensen uit zichzelf heen komen.

Het plan Hof te Berkel ziet er veelbelovend uit, maar de uitvoering behoeft, evenals veel aanstaande bewoners, nog heel wat zorg.

U bent hier