h

Verenigingsleven in gevaar?

18 december 2011

Verenigingsleven in gevaar?

dangerDe komende raadsvergaderingen gaat de gemeenteraad in Horst aan de Maas beslissingen nemen over het financieel ondersteunen van verenigingen om urgente accommodatieproblemen op te lossen. Uit een eerder dit jaar door de SP gehouden enquête “De verenigingen aan het Woord” is gebleken dat 27 verenigingen in onze gemeente met accommodatieproblemen zitten. Dit varieert van te weinig huurmogelijkheden, te kleine gymzalen tot achterstallig onderhoud.

In april 2011 heeft de gemeenteraad al ingestemd met het verstrekken van 1,6 miljoen aan Wittenhorst en Sparta’18. Zij hadden te weinig velden en konden dit oplossen door kunstgrasvelden aan te leggen. Deze zijn vaker bespeelbaar waardoor er minder velden nodig zijn. Ook heeft de raad toen ingestemd met het SP-voorstel om te trachten alle sportverenigingen, met een goed onderbouwd plan om hun accommodatieprobleem op te lossen, financieel te ondersteunen. Anthony van Baal daarover: "Nu is het dus zo ver. Diverse verenigingen kloppen de komende tijd bij de gemeente aan om hun problemen opgelost te zien. Alle partijen onderschreven tijdens de verkiezingen het belang van de verenigingen in onze kernen. In het coalitieakkoord stond zelfs te lezen hoe belangrijk het “dorpseigene” te koesteren was. En wat is er dorpseigener dan onze verenigingen? Die verenigingen bepalen voor een groot deel de leefbaarheid van de kernen".

Waarom dan ‘in gevaar’?
Anthony van Baal licht toe, waarom de verenigingen in de gevarenzone zitten: "De coalitie van CDA, PvdA/PK en Essentie (VVD) dreigt terug te komen op de toezeggingen. De gemeente lijkt een andere koers op te varen. Zo schrijft de gemeente over de noodzakelijke verhoging van de gymzaal te Broekhuizenvorst, dat als Brovoc daar niet meer kan volleyballen ze toch ergens anders in de gemeente gaan sporten op uren die nog vrij zijn". Een onbegrijpelijke reactie, vindt SP-woordvoerder Van Baal: "Sporten en de sportverenigingen betekenen veel meer voor de dorpskernen dan die bal over het net slaan. Dit gaat om sociale contacten, saamhorigheid en leefbaarheid. Alles wat we allemaal zo belangrijk vonden bij de verkiezingen. En nu? Nu heeft de politiek de mogelijkheid om niet nog meer vertrouwen in de politiek te laten verliezen en dat te doen wat men heeft beloofd. De SP gaat er in ieder geval voor: alle verenigingen met een goed onderbouwd plan, kunnen op onze steun rekenen".

U bent hier