h

Post in een garagebox

12 december 2011

Post in een garagebox

‘De service verlening van PostNL staat op de tocht’ lazen we in de Hallo van afgelopen week. De aanleiding voor de stelling is dat de poststukken tegenwoordig verdeeld worden in een garagebox in plaats van een degelijk distributiepunt. Dit houdt voor de werknemers dus in dat ze hun werk moeten doen op een koude plek zonder verwarming en zonder sanitair. Zonder meer een achteruitgang van werkomstandigheden en daarnaast kunnen er vraagtekens gezet worden bij het waarborgen van de veiligheid van de poststukken.

Diverse gemeenten (Enschede, Delft, Amersfoort, Veghel, Groningen en Doetinchem) hebben dergelijke depots gedwongen laten sluiten omdat de activiteiten niet in het bestemmingsplan passen, de ruimten niet voldoen aan de arbowetgeving en de distributie vanuit garageboxen zorgt voor leegstand op bedrijventerreinen.

Momenteel is PostNL bezig om in Limburg een netwerk van garagedistributiepunten uit te rollen. Indien de gemeente hieraan meewerkt in de vorm van vergunningen of het niet handhaven van het bestemmingsplan, werkt de gemeente mee aan het opheffen van bestelkantoren in de regio en leegstand van bedrijfsruimten.

De SP vindt deze gang van zaken zorgelijk en heeft het college om opheldering gevraagd door het stellen van schriftelijke vragen. Zo wil de SP weten hoeveel garageboxen er in onze gemeente al in gebruik zijn genomen met dit doel of in gebruik genomen gaan worden en hoe het zit met handhaving en legalisering.

U bent hier