h

Burgerinitiatief SP-werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg aangeboden aan gemeenteraad

20 september 2011

Burgerinitiatief SP-werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg aangeboden aan gemeenteraad

Riky SchutDinsdagavond 13 september bood Riky Schut 122 handtekeningen aan aan de gemeenteraad van Horst aan de Maas in het kader van het burgerinitiatief “Naar een alternatief - lokaal - landbouwbeleid in Horst aan de Maas”. Dat burgerinitiatief is opgezet dor de SP-werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg. Met het burgerinitiatief wil de werkgroep bereiken dat een onderzoek wordt verricht naar de mogelijkheden van een op de regio gerichte landbouw in Horst aan de Maas.

Toespraak Riky Schut
In de toespraak wees Riky Schut de raadsleden en het College van B&W er op, dat we trots kunnen zijn op de krachtige landbouw in de gemeente Horst. Horst is na de gemeentelijke herindeling de grootste agrarische gemeente in Limburg. Ze voegde er overigens meteen aan toe dat dit geen verdienste was van dene of gene, maar een gegeven. Vervolgens stelde de woordvoerster va de werkgroep, dat de gemeente een breed aanbod kent van diverse landbouwproducten. “Diversiteit in de regio is van het grootste belang en moet ook zo blijven. Streekproducten in de regio zijn lekker en moeten meer op onze menukaart. In de column van onze Burgemeester van Rooij hebben we deze zomer kunnen lezen, hoe ook hij geniet van streekproducten in zijn vakantieland Italië”, aldus Schut.

Wat vooraf ging
In de zomer van 2009, ruim voor de gemeenteraadsverkiezing van november 2009, is de werkgroep gestart met het project dat uiteindelijk leidde tot een burgerinitiatief. De werkgroep schreef een notitie met als titel: ‘Duurzame regionale land- en tuinbouw: belang van producent en consument’. In oktober 2009 organiseerde de SP-werkgroep een zeer geslaagde ‘dinerbijeenkomst’ van streekproducten (zie hier het verslag over die bijeenkomst). Tijdens dat diner werden de aanwezigen geïnformeerd over de mogelijkheden van streekgerichte productie en consumptie van landbouwproducten. In december 2010 en april 2011 organiseerde de werkgroep twee informatieavonden in de raadszaal. Het onderwerp over ‘een betere landbouw in de regio’ werd in die bijeenkomsten theoretisch en praktisch verder uitgediept. Vanaf december 2010 is het startschot gegeven voor het burgerinitiatief.

In het burgerinitiatief spreekt de werkgroep met velen in de gemeente Horst aan de Maas haar bezorgdheid uit over mensen in de land- en tuinbouw en duurzaam ondernemen. Het is volgens de werkgroep en de ondertekenaars van het burgerinitiatief pas echt duurzaam als het ten goede komt aan het welzijn van ondernemers en aan alle inwoners van Horst en als het ten goede komt aan milieu, natuur, biodiversiteit, landschap, gezondheid en dierenwelzijn. In haar toespraak koppelde Riky Schut die bezorgdheid aan de ‘denklijnen’ over de toekomst van de Intensieve veehouderij en Glastuinbouw die wethouder Litjens heeft gepresenteerd op 30 augustus jl. in de Commissie Ruimte. “Daar zullen zeker raakvlakken zijn en we rekenen erop dat we op een aantal punten gezamenlijk kunnen optrekken”, sprak Riky Schut haar hoop op samenwerking uit.

Bij het burgerinitiatief presenteerde de werkgroep een analyse van de situatie waarin de agrarische sector nu verkeert. In de brief met die analyse wordt ook ingegaan op concrete maatregelen gericht op gezinslandbouw in de regio in plaats van verdergaande schaalvergroting en intensivering. “Wij gaan voor een sociaal-rechtvaardig , economisch en ecologisch verantwoord land- en tuinbouw hier in Horst aan de Maas, in Europa en elders op de wereld”. Dat waren de slotwoorden van Riky Schut, waarna ze burgemeester Van Rooij, als voorzitter van de gemeenteraad, de 122 handtekeningen aanbood. Binnenkort zal met de gemeenteraad afgesproken worden, wanneer het burgerinitiatief behandeld zal worden.

U bent hier