h

Vragen SP over ondersteuning tuinders naar aanleiding van EHEC-problemen

5 juli 2011

Vragen SP over ondersteuning tuinders naar aanleiding van EHEC-problemen

De SP-fractie heeft op 30 juni 2011 vragen gesteld naar aanleiding van de berichten over de EHEC-uitbraak in Duitsland in de media over de ondersteuning van tuinders die in de problemen zijn gekomen door de EHEC problematiek. Het college van B&W antwoord onder andere op de mogelijkheden van kwijtschelding van belasting voor tuimnders die in de problemen zijn gekomen.vernietiging groente

De SP-fractie vroeg het college of er andere regels zijn opgesteld aangaande kwijtschelding, dan wel het uitstellen van gemeentelijke belastingen en of die ook voor de tuinders zouden gelden.
B&W antwoorden de SP de regels niet heeft aangepast. Maar het College en de invorderingsambtenaar zijn (conform artikel 231 Gemeentewet) wel bevoegd om hier in bijzondere gevallen, omstandigheden van af te wijken. De regelingen zoals opgenomen in het beleid van de gemeente Horst aan de Maas (gebaseerd op wetgeving en de mogelijkheden daarbinnen) zijn ongewijzigd van kracht. De situatie van de tuinders naar aanleiding van de EHEC-affaire betreft een uitzonderingssituatie die niet binnen de beschikkingsmacht ligt van de betreffende ondernemers. De betalingsverplichting blijft bestaan. Er is geregeld dat de tuinders de betalingen kunnen spreiden, overigens passend binnen het bestaande beleid. Op de vraag van de SP of dezelfde regels ook toegepast worden op bijstandsgerechtigden wordt bevestigend geantwoord. Ook zij kunnen een betalingsregeling treffen in overleg met de invorderingsambtenaar. Tevens kunnen zij een beroep doen op Plangroep voor budgetondersteuning. Voor andere groepen als de tuinders staan ovrigens meer mogelijkheden in uitzonderingssituaties ter beschikking.

U bent hier