h

Actie werkt!

15 juni 2011

Actie werkt!

De regering van VVD, CDA en PVV heeft snode plannen met de Sociale Werkvoorziening en de Wajong (arbeidsongeschiktheidswet voor jongeren). Gevolg van die plannen zou zijn, dat veel mensen met een handicap niet meer aan werk komen en achter de geraniums komen te zitten. De SP voert – samen met andere partijen en de vakbonden actie tegen die plannen met als motto: Armoede werkt niet! Maria van de Beele, lid van de SP afdeling Horst aan de Maas, heeft gemerkt: actie werkt wel… Haar verhaal over een week vol actie.
 de SP is goed vertegenwoordigd

Onrust in de Sociale Werkvoorziening
Handen af van de WSW
Al maanden is het onrustig in de Sociale Werkvoorziening. Vorig jaar protesteerden de werknemers in een afgeladen volle Brabanthallen in Den Bosch tegen het voornemen van de regering te korten op de WSW. De regering had bedacht dat ze dat het beste kon laten uitvoeren en sloot daarom met die gemeente een Bestuursakkoord. Daar werden de kortingsplannen in opgenomen. Mede onder druk van acties van de werknemers, ondersteund door partijen en vakbonden en op basis van initiatieven van onder andere SP-fracties in gemeenteraden (zoals bijvoorbeeld in Horst aan de Maas) besloten gemeentebesturen tegen dat onderdeel van het Bestuursakkoord te stemmen. Vraag was of genoeg gemeenten tegen het Bestuursakkoord zouden stemmen. Alle reden om verder in actie te komen.

Maandagmorgen 6 juni
Nadat de SP afdeling Horst aan de Maas een comité had opgericht om actie te gaan voeren tegen de aantasting van de Sociale werkvoorziening trokken leden van het comité “Armoede werkt niet!” maandagmorgen naar de Sociale Werkplaats van NLW-bedrijven in Panningen. Maria van de Beele uit Sevenum en Henk van Hemert uit Grubbenvorst deelden pamfletten uit (zie bijlage), waarin ze de werknemers opriepen woensdagmorgen mee te gaan met de bus naar Ulft (in de Achterhoek) om daar aan de vertegenwoordigers van de gemeenten duidelijk te maken dat ze tegen het asociale Bestuursakkoord moesten stemmen. Henk van Hemert: “We gingen eerst naar de receptie om aan te kondigen dat we pamfletten gingen uitdelen. We werden bij de receptie goed ontvangen. En ook de werknemers en aanwezige OR-leden waren positief over onze komst. Het was leuk om AbvaKabo-kaderleden te ontmoeten. We zagen tot ons genoegen dat werknemers eerder naar hun werk kwamen om te praten met andere collega's. Leuk om te zien en belangrijk voor deze mensen. We hebben heel wat gesprekjes gevoerd. Het leefde echt onder de mensen. De tijd vloog om”.

Woensdagmorgen 9 juni
Aaankomst bij het VNG-congres
Maria van de Beele ging als lid van het Comité “Armoede werkt niet!” mee in de bus, die de Abvakabo geregeld had. Ze vertelt: “Woensdagmorgen om 9.00 uur vertrokken wij met de bus vanuit de NLW Panningen naar Venray en vervolgens via Duitsland naar Ulft. Onze bus zat helemaal vol. In totaal zijn er 90 bussen aangekomen uit het hele land. We waren met ongeveer 4000 actievoerders op het terrein, vlak bij de ingang van het gebouw waar de VNG bij elkaar kwam.
Emiel Roemer spreekt de actievoerders toe
Blinden, doven rolstoelers allemaal even enthousiast. De sfeer zat er goed in, er werd muziek gemaakt door de “Vuilnismannen trommelen op rommel” en het publiek trommelde mee op emmers met stokken. Roepend: ACTIE, ACTIE. Of: ASOCIAAL, ASOCIAAL. Er waren veel SP’ers aanwezig. Ballonnen, vliegtuig met tekst. Op het podium wordt alles met gebarentaal uitgelegd. En er waren veel sprekers op het podium, onder andere Emile Roemer, Job Cohen en Jolanda Sap. De actie heeft gewerkt. De plannen zijn voorlopig van tafel”. Maria is zichtbaar tevreden: “Het was een zinvolle dag. Ik heb veel bewondering voor deze demonstranten. Ze zetten zich voor 100% in”.
Een vol actieveld

U bent hier