h

Voorstel SP voor fietspad weggestemd

23 april 2011

Voorstel SP voor fietspad weggestemd

Tijdens de raadsvergadering van 12 april jongstleden stond het bekende fietspad Broekhuizen-Melderslo op de agenda. Het voorstel aan de raad was om bijna een miljoen euro beschikbaar te stellen om een gedeelte aan te leggen en een gedeelte voor te bereiden. De fractie van de SP greep de kans om te pleiten voor het meteen beschikbaar stellen van het hele bedrag, zodat de aanleg van het hele fietspad gegarandeerd is. De andere partijen vonden dat niet nodig en stemden tegen het amendement van de SP om dit voorstel aan te passen.

Frank Spreeuwenberg die namens de SP fractie het woord voerde, begon zijn betoog met een terugblik op de inzet die elke partij heeft gedaan om te komen tot de aanleg van dit fietspad. Na meer dan tien jaar van beloftes en mooie praatjes lijkt het er nu toch van te komen dat het eerste stukje fietspad aangelegd gaat worden. Vreemd, vond Spreeuwenberg, want alle partijen zijn het er al jaren over eens dat dit fietspad er moet komen. Helaas moest hij ook constateren dat steeds de coalitiepartijen geen daden bij hun woorden voegden. Iedere keer was het excuus dat er geen geld was. Maar dat is natuurlijk niet zo. Er werd in die tien jaar veel geld uitgegeven aan andere zaken. Dus, zo concludeerde Spreeuwenberg, is het een kwestie van keuzes maken. Hij daagde de andere partijen uit om deze keer verder te gaan dan alleen mooie woorden en diende een amendement in om meteen het geraamde bedrag voor de aanleg van het hele fietspad inclusief de spoorwegovergang beschikbaar te stellen. De motivatie voor dit amendement vond hij onder andere in de coalitieprogramma’s van Horst aan de Maas sinds 2001. In het coalitieprogramma van 2001 -2006 noemde het CDA, de VVD en de PvdA het de hoogste prioriteit om tot aanleg van het fietspad over te gaan. Het coalitieprogramma van het CDA en de PvdA van 2006 – 2010 was nog stelliger: In deze coalitieperiode wordt het fietspad aangelegd.
“Alle partijen zijn dus voorstander van aanleg van een volledig vrijliggend fietspad, en toch is er anno 2011 nog geen meter nieuw fietspad aangelegd”, aldus Spreeuwenberg. “Het is nu aan alle partijen om de daad bij het woord te voegen en voor dit amendement te stemmen.”
Helaas werd voor de derde keer een initiatief van de SP om het hele fietspad aan te leggen niet gehonoreerd. Zelfs D66, de partij die bij de begrotingsbehandeling de vorige poging nog steunde, haakte nu ook af. Andere partijen reageerden gepikeerd op de inbreng van de SP. Roy Bouten (PvdA-PK) ging een hele waslijst aan daden opnoemen om te laten zien hoe daadkrachtig de PvdA-PK wel niet is. Nou niet wat betreft het fietspad dus. Ook Essentielid Beurskens reageerde met woorden als ‘politieke stemmingmakerij’ en ‘niet met de inhoud bezig te zijn’. Jammer dat Essentie zo reageert, want wat is nu meer met de inhoud bezig zijn: met een voorstel komen tot aanleggen van het hele vrijliggend fietspad van Broekhuizen naar Melderslo, of dit voorstel wegstemmen en een persbericht schrijven over de SP?
Gelukkig zei zowel Eric Beurskens, als Stef van Loo beiden van Essentie, dat het fietspad er aan het eind van deze coalitieperiode ligt. Dat is een belofte. Spreeuwenberg: “Hopelijk komen ze deze keer wel hun belofte na. Het fietspad komt er, zoveel te eerder, zoveel te beter!”

U bent hier