h

Opbouw en afbraak van leefbaarheid

4 april 2011

Opbouw en afbraak van leefbaarheid

Leefbaarheid in buurten en wijken van dorpen en kernen is voor een belangrijk deel afhankelijk van voorzieningen. Voorzieningen, die aansluiten op de behoeften van de bewoners. Raadslid Hendrik Hazeu – tevens vrijwilliger bij “Dichterbij” , een instelling die mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en verwanten ondersteunt – laat zijn licht schijnen over ontwikkelingen met betrekking tot leefbaarheid in Horst aan de Maas. Hij ziet tegengestelde ontwikkelingen.

Hazeu: “Een goed voorbeeld van opbouw van voorzieningen ten gunste van de leefbaarheid in dorpen en kernen is de Torrekoel in Kronenberg. Door een grootscheepse ver- en aanbouw komen basisschool, peuteropvang en voorzieningen voor verenigingen riant onder één dak. Ook naschoolse opvang en dagbesteding ouderen vinden er hun plaats. Daardoor ontstaat een zogenaamde Brede Maatschappelijke Voorziening, die de leefbaarheid in Kronenberg en Evertsoord een kwaliteitsimpuls geeft. Dit alles onder regie van de gemeente Horst aan de Maas”.

SP-raadslid Hazeu ziet echter tegelijkertijd een andere ontwikkeling. Hazeu weer aan het woord: “Helaas aan de andere kant van de gemeente dreigt afbraak van leefbaarheid. De Mikado – een ontmoetingscentrum van Dichterbij in Horst - wordt met sloop bedreigd. Nog niet lang geleden het bruisende centrum, waar de burgers van Horst en de mensen met beperkingen elkaar konden ontmoeten. Ik denk daarbij aan de helaas wegbezuinigde Kerstmarkt, waar in drie uur tijd meer dan vijfhonderd burgers een kijkje kwamen nemen. Of de eveneens wegbezuinigde zomerse braderie. De leefbaarheid voor deze grote groep kwetsbare medeburgers komt daarmee op de tocht te staan. Waarheen met het woensdagse kaartavondje of het biljarten en volksdansen op donderdagavond? De hele dagbesteding is al ten prooi gevallen aan de bezuinigingswoede van de Stichting Dichterbij. Argument daarbij was ‘aanpassen aan de nieuwe eisen van de tijd’.
Ik wil nadrukkelijk betogen: ‘Dichterbij, pas je aan aan een goed functionerend centrum, zoals nog niet zolang geleden de Mikado was”.

U bent hier