h

Statenverkiezingen voor SP in Horst aan de Maas succesvol

9 maart 2011

Statenverkiezingen voor SP in Horst aan de Maas succesvol

Woensdag 2 maart 2011 vonden de verkiezingen plaats voor Provinciale Staten. De SP behaalde hierbij in de hele provincie 11,9% van de stemmen. Bij de vorige Statenverkiezingen – toen de SP een uitzonderlijke hoge score liet zien – behaalde de partij bijna 20% van de stemmen. Daarna daalde de SP steeds verder in de peilingen naar 5%. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen van juli vorig jaar heeft de SP weer de weg naar boven gevonden. Met deze Statenverkiezingen hebben we 12% (6 zetels) van de Limburgers kunnen overtuigen dat de SP de beste garantie is op een sociaal en menselijk Limburg en Nederland. In Horst aan de Maas deed de SP het uitstekend. Ze werd weer de tweede partij in deze gemeente, vlak achter het CDA (dat vrijwel halveerde).

Verkiezingen door een “Horster” bril
Met een relatief korte maar hevige campagne heeft de SP Horst aan de Maas haar beste beentje voor gezet, om een goed resultaat te boeken bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Limburg. En dat is gelukt. Weliswaar heeft de partij in Horst aan de Maas ten opzichte van de vorige Statenverkiezingen een klein veertje moeten laten (van 20% in 2007 naar 17% nu), ten opzichte van de Kamerverkiezingen vorig jaar is de SP in Horst aan de Maas gestegen van 15 % (2010) naar 17% (2011). Het succes in Horst aan de Maas is mede te verklaren uit het succes van de Limburgse SP-lijsttrekker uit Horst, Thijs Coppus. Want niet de voorheen gedoodverfde winnaar in Horst aan de Maas, Ger Driessen, maar Thijs Coppus is de stemmenkoning van Horst aan de Maas, zoals Dagblad de Limburger dat formuleerde. De SP’er heeft met net geen 2700 stemmen bijna 1200 stemmen meer dan de CDA’er en heeft ook aanzienlijk beter gescoord dan de andere bekende Horster CDA’er Jan Nabben, die overigens ook beter scoorde dan Driessen.

Naast Thijs Coppus wist de eerste vrouw op de verkiezingslijst, Marleen van Rijnsbergen, met 108 stemmen en Horstenaar Paul Geurts (Berkelsbroek), met 115 stemmen een bescheiden bijdrage te leveren aan het succes van de SP in Horst aan de Maas. Thijs Coppus, gevraagd naar diens commentaar op de uitslag: “Komende periode gaan we keihard knokken voor een socialer Limburg. Vanuit de oppositie of de coalitie. De onderhandelingen zullen komende dagen starten”.

Waar scoort de SP goed?
In Limburg heeft de SP procentueel gezien de meeste stemmen verzameld in Gennep (met 21% van de stemmen is de SP daar meteen ook de grootste partij), Heerlen (met 20,6% daar de tweede partij) en Horst aan de Maas (17% en eveneens de tweede partij). In de gemeente Horst aan de Maas gingen relatief gezien de meeste stemmers van Noord-Limburg naar de stembus. En daar waar algemeen aangenomen wordt dat een hogere opkomst vooral ten voordele werkt van de PVV, blijft de SP deze partij in Horst aan de Maas toch vóór!

Binnen de gemeente Horst aan de Maas zijn duidelijke verschillen waar te nemen in de uitslagen bij de verschillende stembureaus in Horst aan de Maas. In Griendtsveen en het stembureau in OJC Niks (aan de Doolgaardstraat) werd de SP de grootste partij. In Grubbenvorst was de partij ook succesvol , waarschijnlijk mede als gevolg van de steun van de SP aan het streven van de Grubbenvorstenaren, om de komst van onder andere het Nieuw Gemengd Bedrijf en de Centrale Zandverwerkingsinstallatie tegen te houden. De SP was daar tweede, na de VVD, maar duidelijk vóór respectievelijk het CDA en de PVV. In Horst centrum, Hegelsom, De Nieuwe Parochie en Meterik stond de SP eveneens op de tweede plaats. Ook opmerkelijk is dat de SP in Lottum - waar PvdA-kandidaat Roy Bouten woont – een vrijwel gelijk aantal stemmen heeft als de PvdA. Al met al mag geconcludeerd worden dat – zeker vanuit Horster perspectief gezien – de Statenverkiezingen voor de SP succesvol waren.

Campagne
Dat succes in Horst aan de Maas hangt samen met het vertrouwen dat de mensen al jaren hebben in de SP. Met recht mag Horst aan de Maas binnen Limburg als een SP-bolwerk beschouwd worden. En dat is op haar beurt weer te danken aan de inzet van een groot aantal vrijwilligers. Waar de andere partijen professionele bureaus inschakelen om – bijvoorbeeld – verkiezingsborden te plaatsen, gebeurt dat bij de SP door haar “eigen” mensen. Dat wordt gewaardeerd. Maar de stellingname van de SP – zowel landelijk als provinciaal en plaatselijk – zijn natuurlijk een minstens even belangrijke factor in het resultaat tijdens de laatste verkiezingen.

De campagne werd overigens voortijdig stil gelegd in verband met het betreurenswaardige overlijden van gemeenteraadslid Frank Wintels. Na het bekend worden van diens plotselinge overlijden nam wethouder Leon Litjens (CDA) contact op met Thijs Coppus, om hem te vragen of de SP zich wilde aansluiten bij het besluit van de andere deelnemende partijen om de verkiezingscampagne in Horst aan de Maas stil te leggen. Juist omdat een CDA’er de SP daarvoor benaderd had, was het des te verrassender dat de Horster CDA-kandidaat Ger Driessen zich niets aantrok van dit besluit, uit piëteit met de overledene. Driessen trok er evengoed op uit, zelfs op verkiezingsdag zelf. Tot deze verkiezingen was het een ongeschreven regel op verkiezingsdag zelf geen stemmen meer te ronselen. Ook daar heeft Driessen kennelijk geen boodschap aan. Dat geldt overigens ook voor PvdA-kandidaat Roy Bouten, die via Dagblad de Limburger toch nog even wat aandacht wilde genereren. Door te klagen over het feit dat er verkiezingsaffiches van hem waren weggehaald…

U bent hier