h

SP stelt vragen over zondagopenstelling van winkels buiten het centrum

15 januari 2011

SP stelt vragen over zondagopenstelling van winkels buiten het centrum

In de media heeft vorig jaar al gestaan dat de gemeente voornemens is om bouwmarkten, tuincentra en meubelzaken buiten het centrum elke zondag open te laten gaan. Het MKB Limburg afdeling Horst aan de Maas heeft middels een brief haar mening hierover weergegeven en tevens haar zorgen geuit over de ontwikkeling van de detailhandel in onze gemeente. Het besluit hierover zelf heeft nog niet in de raad plaats gevonden en op dit moment is het bovengenoemde voornemen dus ook nog niet vastgesteld door diezelfde raad.

Toch is het de oppositiepartijen opgevallen dat, ondanks het feit dat er nog geen besluit is gevallen, er toch al bedrijven zijn die adverteren met “elke zondag geopend”. Dit vindt de SP een vreemde zaak en is benieuwd naar het standpunt hierover van het college. Daarom heeft de SP in samenwerking met de D66 hierover vragen gesteld aan hetzelfde college.
Vanwege de urgentie hebben beide partijen het college erop aangedrongen om binnen veertien dagen hun antwoorden te formuleren.

Hieronder staan de vragen opgesomd.

  • 1. Klopt het dat er nog geen besluitvorming heeft plaatsgevonden over de openstelling op zondag van bedrijven buiten het centrum?
  • 2. Zo ja, is het maken van reclame uitingen hierover volgens het college niet wat voorbarig? (Graag toelichting van deze mening)
  • 3. Hebben deze bedrijven/ondernemers andere informatie dan de raadsfracties, waardoor zij wel weten dat de openstelling al een feit is?
  • 4. Hoe is de termijn en het traject van besluitvorming naar de ondernemers gecommuniceerd? Zijn zij al dan niet op de hoogte van het nog niet vastgesteld zijn van de openstelling van winkels buiten het centrum?
  • 5. Gaat het college handhavend optreden tegen bedrijven die nu al op een (niet vastgestelde) zondag open zijn?
  • 6. Hoe verloopt de communicatie met de ondernemers binnen- en buiten het centrum omtrent de zorgen die het MKB heeft geuit? (concurrentie, krimp van koopcentra, internetverkoop etc.)

U bent hier