h

Enthousiaste reacties op enquête SP over koopzondagen

3 januari 2011

Enthousiaste reacties op enquête SP over koopzondagen

Op donderdag 30 en vrijdag 31 december bezochten enkele SP-vrijwilligers winkels in Horst-centrum. Doel: uitzoeken hoe de winkeliers denken over de voorstellen om de winkels in Horst vaker op zondag open te houden. De reacties van de winkeliers waren positief. Men vond het een goede zaak dat – naast de eerder gehouden enquête van het centrummanagement Horst – de SP nu ook onderzocht hoe de winkeliers denken over de koopzondagen.

Als het aan het Horster centrummanagement ligt, wordt voor het dorp de toeristische status aangevraagd. Als zo’n aanvraag wordt gehonoreerd, mogen de winkels in het dorp elke zondag open zijn. Centrummanagement en MKB willen binnenkort met de gemeente rond de tafel gaan zitten om te kijken wat er nodig is om de toeristische status te krijgen, zegt Jan Nabben, voorzitter van Centrum Management Horst (CMH). In januari of februari wordt daarover een voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad, waarna – als de raad instemt - voor zo’n status toestemming gevraagd wordt aan het Ministerie van Economie, Landbouw en innovatie (ELI).

Om te weten hoe de Horster winkeliers denken over het elke zondag open houden van de winkels, heeft de SP Horst aan de Maas de winkeliers een enquête voorgelegd. Het onderzoek wordt uitgevoerd om vervolgens in de gemeenteraad een standpunt in te kunnen nemen, waarbij rekening gehouden kan worden met wat leeft onder de Horster winkeliers. De eerste resultaten van het onderzoek sluiten aan op eerdere opmerkingen, zoals die zijn opgetekend door een journalist van Dagblad de Limburger. In het Dagblad stond: „Elke zondag open, ik denk dat dat toch wel een beetje overdreven is”, reageert Thijs Wijnands van cadeaushop Bonikki. „Daar is Horst toch iets te klein voor. Tja, en toeristen, die kunnen elke dag naar Horst komen.” „We zijn geen Scheveningen”, zegt Jos van Lin van de Marskramer. „Een koopzondag levert financieel niks op. Ik moet minstens twee man personeel in de winkel zetten of er zelf met mijn vrouw gaan staan. Dat houdt dan in dat je helemaal geen vrije tijd meer hebt. De grote winkelbedrijven, die willen wel open. Maar daar staat de directie niet zelf in de winkel.” De extra kosten, personeel en energie, vormen ook voor Rochelle Boudewijns, bedrijfsleidster van Etos, een struikelblok om ’s zondags open te gaan. „We hebben best veel mensen van de parken”, zegt ze. „Maar die hebben de hele week de tijd om spullen te kopen. Waarom moet dat per se op zondag?”

De SP Horst aan de Maas organiseert een informatieavond over het kleinbedrijf. Daar aan voorafgaand zal de SP een rapportje uitbrengen met de conclusies van het onderzoek. Op de informatieavond zelf wordt het rapport besproken en daarnaast wordt ook ingegaan op een aantal andere zaken die voor winkeliers belangrijk zijn. Zoals ziektekosten, financiering, aanbestedingsregels, verzekeringen, bedrijfsbeëindiging, enzovoorts.

Als gast is uitgenodigd Sharon Gesthuizen, Tweede Kamerlid voor de SP. In haar rapport “Hart voor de Zaak” pleit zij voor meer ondersteuning aan de kleine ondernemers. Jan Nabben, voorzitter van Centrum Management Horst zal ingaan op de Horster situatie. Thijs Coppus, fractieleider van de SP in Provinciale Staten van Limburg spreekt een column uit en Riky Schut, ex-boerin en lid van de Werkgroep Landbouw en Inkomen, zal ingaan op de problemen bij bedrijfsbeëindiging.

De avond vindt plaats op 31 januari van 19.30 tot 22.00 uur in de Leste Geulde (Horst).

U bent hier