h

Kun je trots zijn op de gemeentelijke begroting voor 2011?

13 november 2010

Kun je trots zijn op de gemeentelijke begroting voor 2011?

"We zijn trots op deze begroting”, waren de woorden van de coalitie. Ze werden afgelopen dinsdag uitgesproken tijdens de behandeling van de begroting van de gemeente Horst aan de Maas voor 2011. De coalitiepartijen CDA, Essentie en PvdA/PK waren blij dat de begroting sluitend was en tevreden met de toelichting van het college. De SP stemde als enige partij tegen. Waarom? SP-fractievoorzitter Michael van Rengs geeft antwoord.

“Er komt een extra korting van het rijk aan van minimaal 2 à 3 miljoen euro. In de vastgestelde begroting wordt hiermee helemaal geen rekening gehouden. Dus in plaats van actief aan de slag te gaan met een te verwachten tegenvaller, wordt er niets gedaan. De huidige begroting is net sluitend, maar met deze extra korting bij lange na niet meer. Is het dan nog wel een reële begroting?”, zo vraagt Van Rengs zich af.

“Er wordt een kortingspercentage aangekondigd van 5% op voorzieningen als bureau HALT, Synthese en bibliotheekwerk. Het vreemde hierbij is dat het college nog geen flauw benul heeft van de mogelijke consequenties. Daarnaast heeft de SP gevraagd om dezelfde korting dan ook toe te passen bij de logge regionale overlegstructuren waar miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld naar toe gesluisd worden, zoals bijvoorbeeld NV Regio Venlo, Greenpark Venlo en Euregio Rijn-Maas Noord. Dit wilde het college niet”. Een standpunt dat wat de SP betreft onrechtvaardig is en afbreuk doet aan het gelijkwaardigheidbeginsel.

“In de komende tijd wordt er 2,5 miljoen bezuinigd op gemeentepersoneel. Een goede zaak om hier kritisch naar te kijken zolang de kennis, expertise en de dagelijkse zaken goed verzorgd blijven binnen het gemeentehuis. Daarnaast moet de raad ervoor waken dat er zo min mogelijk externe bureaus worden ingeschakeld en juist de kennis in huis is en blijft”, stelt voorman Michael van Rengs. Hiervoor wilde de SP een concreet plan van aanpak, vooral omdat er 1,9 miljoen euro herindelingsgeld voor wordt gebruikt.

Naast deze bezuinigingsmaatregel leek het de SP logisch om de raadsvergoeding en het salaris van het college tijdens deze raadsperiode op het huidige niveau te bevriezen. Maar dit “snijden in eigen vlees” werd meteen afgewezen. Van Rengs: “De bestuurders hoeven kennelijk niet te bezuinigen, wel de rest van het gemeentepersoneel”.

De SP kon vanwege het beginsel van gelijkwaardigheid, menselijke waardigheid en solidariteit dan ook zeker niet instemmen met dit verhaal.

U bent hier