h

SP: "Stoppen van procedures bij negatieve gezondheidseffecten geregeld?"

10 september 2010

SP: "Stoppen van procedures bij negatieve gezondheidseffecten geregeld?"

De SP-fractie in de gemeenteraad van Horst aan de Maas vraagt zich af of de gemeente inmiddels al geregeld heeft dat de procedures voor de komst van het Nieuw Gemengd Bedrijf gestopt worden, als uit onderzoek blijkt dat de Intensieve Veeteelt (IV) negatieve gezondheidseffecten heeft op de omgeving.

Nu de gemeente in het weekblad "Hallo" bekend heeft gemaakt dat het NGB een bouwvergunning heeft aangevraagd wil de SP-fractie zien welke overeenkomst het college gemaakt heeft met het NGB.

Overeenkomst
In de raadsvergadering van 20 juli jl. heeft het college bij monde van wethouder Litjens toegezegd dat er een overeenkomst gemaakt wordt met het NGB, waarin vastgelegd wordt dat die procedures stop gelegd worden als er sprake is van negatieve gezondheidseffecten. Deze overeenkomst is tot op heden niet aan de raad voorgelegd en de raad heeft geen inzage gehad in de opstelling en inhoud van de te maken afspraken. Terwijl de gemeente in het weekblad “Hallo” van 19 augustus wel bekend heeft gemaakt dat de initiatiefnemers van het NGB hun bouwvergunningsaanvraag hebben
ingediend.

Vragen
De SP vraagt daarom aan het college van B&W hoe de de raad betrokken wordt bij de totstandkoming van de toegezegde overeenkomst en of die al gemaakt is. Overigens is de SP-fractie - getuige haar brief aan het college - nog niet zo overtuigd van de rechtsgeldigheid van een dergelijke overeenkomst. DE SP wijst er op dat de procedures voor het verkrijgen van vergunningen in Nederland wettelijk vastgelegd zijn. Vandaar de vraag aan het college of de overeenkomst juridisch ook stand houdt.

Vragen over bouwvergunningaanvraag
De SP stelt in haar brief ook met betrekking tot de vergunningsaanvraag. Ze wijst er op dat de MER nog niet gepubliceerd is, terwijl wethouder Litjens eerder toegezegd heeft dat de
vergunningaanvragen pas behandeld worden als de MER gepubliceerd is. De SP vraagt het college dan ook of de vergunningaanvraag van het NGB behandeld wordt.

U bent hier