SP keurt meerjarenbegroting nieuwe coalitie af
SP keurt meerjarenbegroting nieuwe coalitie af
Op dinsdagavond 6 april werd in het gemeentehuis de begroting besproken voor de komende vier jaren. Deze begroting is voornamelijk een voortzetting van het beleid van wat in de voormalige gemeenten Horst aan de Maas, Sevenum en Meerlo-Wansum is ingezet.
Naast voortzetting van oud beleid werden er door het college ook "ombuigingen" gepresenteerd. Het belangrijkste dat opvalt aan deze ombuigingen is dat dit college kiest voor grootschalige projecten in de regio en dat de mens weer op de tweede plek komt.
Er wordt een structurele bijdrage gevraagd voor de regio Venlo van 4 euro per inwoner, terwijl op de Wmo (steunregeling voor gehandicapten en ouderen) gekort gaat worden. Een voorstel van het college om de bezuuiniging op de Wmo te realiseren was de zogenaamde rolstoelpool. In de verzorgingshuizen wordt het aantal rolstoelen verminderd en de mensen die van rolstoelvervoer afhankelijk zijn, moeten kijken of ze nog een rolstoel kunnen vinden, als ze deze op een bepaald moment nodig hebben. Daarnaast wordt er bezuinigd op individuele vervoersvergoedingen en -verstrekkingen. Met dit voorstel slaat het college de plank echt volledig mis. Op zorg bezuinig je niet, want zorg hebben mensen gewoon nodig.
Daarnaast viel het op dat er nogal wat onduidelijkheden in deze begroting zaten. Bedragen konden niet verklaard worden en van een aantal bezuinigingen was nog niet duidelijk of ze wel een bezuiniging zouden opleveren. Als men nu immers gaat bezuinigen op onderhoud van accommodaties van verenigingen wil dat op de lange termijn zeker niet zeggen dat het effectief geld op gaat leveren. Het onderhoud kan achterstallig worden en er kunnen zelfs risico’s gelopen worden op het gebied van hygiëne. Wat win je dus met zulke voorstellen? Volgens de SP helemaal niets.
De veiligheid zal ook gaan afnemen. Er wordt 15 duizend euro bespaard op de bestrijding van criminaliteit. De secundaire blusvoorzieningen worden afgeschaft en tot slot wordt er – dit is een landelijke trend en een landelijk cijfer – ongeveer 65 fte aan politieagenten gekort. Ook alles behalve een goede keuze volgens de SP, want veiligheid is ontzettend belangrijk voor alle mensen. Als je dit in het achterhoofd houdt en je denkt dan over de keuzes van dit college voor veilige fietspaden, dan wordt je langzaamaan nerveus. Fietspad Melderslo-Broekhuizen en het fietspad aan de Grubbenvorsterweg worden getemporiseerd. Dit laatste is een mooi woord voor ‘op de lange baan gezet en uitgesteld’. De veiligheid van de fietsers wordt dus wederom niet gewaarborgd, ondanks dat dit toegezegd werd in alle verkiezingsprogramma’s van de coalitiepartijen.
Tot slot werd er door het college een werkfonds gevraagd van 200 duizend euro. Dit houdt in dat het college, zonder vooraf de raad te informeren, dit bedrag kan gebruiken. Kaders voor dit bedrag zijn niet vastgesteld en er is niets duidelijk over de bestemming van dit geld. In een tijd van bezuinigingen kun je hier als raad natuurlijk niet mee akkoord gaan. Alle partijen gaven dit aan, maar toch werd er in meerderheid ingestemd met de meerjaren begroting.
De SP heeft gevraagd om het stuk te verduidelijken, het werkfonds af te schaffen en dan terug te komen in de raad met een goed onderbouwd stuk. Dit leek de SP de meest logische keuze, vooral in vrband met het zwaar weer dat we nog kunnen verwachten op het gebied van de landelijke bezuinigingen. De SP heeft als enige niet ingestemd, tot onvrede van de andere partijen. Kiezen is verliezen, maar deze keuze hangt dus samen met menselijke waardigheid en solidariteit. Geen inzet op het geld, maar zet de mens centraal in het verhaal.
Lees hier de volledige begroting en hier de inbreng van de SP in het debat over de begroting.
- Zie ook:
- Geld