h

Horst blundert op Californië

25 februari 2010

Horst blundert op Californië

In Dagblad de Limburger van donderdag 11 februari 2010 was te lezen dat de gemeente Horst aan de Maas geblunderd had bij de onteigeningsprocedures op het gebied van Californië.
Californië
Nadat vorig jaar het bestemmingsplan ‘Projectvestiging glastuinbouw Californië’ door de meerderheid van de gemeenteraad was goedgekeurd, zette de gemeente daartoe de procedure in gang. Dat deed de gemeente echter zo klungelig dat de Kroon Horst aan de Maas in vier van de vijf gevallen heeft teruggefloten. Reden voor de SP-fractie in de gemeenteraad om vragen te stellen.

De SP Horst aan de Maas heeft in het verleden al vaker vragen gesteld over de gang van zaken bij de ontwikkeling van tuinbouwgebied Californië, maar openheid werd nooit echt gegeven. Het heeft de SP er onder andere toe bewogen om in de vorige periode zelfs een interpellatiedebat aan te vragen. De wethouder was toen in zijn beantwoording erg positief en gaf aan dat alles zorgvuldig en goed zou verlopen. Het krantenartikel en het rapport spreken dit tegen en daarom heeft de SP nogmaals schriftelijke vragen opgesteld over dit onderwerp. De vragen zijn als volgt:

  • Klopt de inhoud van dit krantenartikel?
  • Zo ja, hoe kan het gebeuren dat dit soort fouten door een professionele organisatie gemaakt worden?
  • Wat gaat de gemeente in de toekomst doen om deze blunders te voorkomen?
  • Wat gebeurt er met de verantwoordelijken in deze kwestie? Wordt men afgerekend op de fouten?
  • Tijdens het interpellatiedebat, destijds aangevraagd door de SP, werd gezegd dat alles duidelijk en goed geregeld was. Hoe is dit zo kunnen gaan? Had de wethouder dit aan kunnen geven of voorkomen?
  • Is dit hele proces typerend voor de werkwijze van zorgvuldigheid van onze gemeente? Is de Wvg (wet voorkeursrecht gemeenten) wat betreft Klavertje 4 op dezelfde wijze gebeurd of is dit voorkomen?
  • Welke stappen worden er ondernomen om de imagoschade van onze gemeente te beperken en daarna het imago te versterken?

In de gemeenteraad kwam uit de beantwoording van wethouder Litjens naar voren dat deze er van overtuigd was, dat er bij de onteigeningsprocedure in het tuinbouwkassengebied Californië slechts enkele kleine fouten gemaakt waren, waardoor de Kroon een aantal onteigeningen niet heeft goedgekeurd.de SP wilde - bij monde van Michael van Rengs - nog niet reageren op de antwoorden van Litjens. "We kregen kort voor de raadsvergadering de schriftelijke reactie van de wethouder. Inhoudelijk heeft onze fractie niet de tijd gehad het document te bestuderen. Dat vind ik jammer. Wij gaan de procedure rondom de onteigening van gronden op Californië binnen de fractie, plus de antwoorden van de wethouder nog bestuderen. Ik wil weten hoe klein of groot die "foutjes" wel niet zijn en komen dan terug met vragen. Nu reageren heeft weinig zin".

Hieronder kunt u de berichtgeving over de onteigening in Dagblad de Limburger bekijken:

U bent hier