h

"Everything is illuminated"

21 januari 2010

"Everything is illuminated"

Op zijn weblog laat SP-voorman Thijs Coppus zijn licht schijnen over de nacht in Horst aan de Maas. Hij stelt dat heel Horst aan de Maas verlicht is.
Uitzicht op Horst in zuidelijke richting (om 19 uur 's avonds)
"Door de lichten van industrieterreinen en tuinderskassen wordt het niet meer echt donker", schrijft hij.

Naarmate er meer nieuwe kassen in Californie bij komen en het Venlose bedrijventerrein Tradeport groeit, wordt de nacht in Horst aan de Maas steeds lichter. Het volbouwen van het buitengebied heeft dus niet alleen nadelige effecten voor de openheid van het landschap. Alle kassen en bedrijven hebben uiteindelijk ook grote invloed op de nacht en de duisternis in de verre omtrek.

Om aandacht te vragen voor het gebrek aan echte duisternis heeft de Statenfractie van de SP het afgelopen jaar voorgesteld om het initiatief “De nacht van de nacht” te ondersteunen. Thijs Coppus: "Het is goed om jaarlijks stil te staan bij het gebrek aan duisternis, maar uiteindelijk is het zaak om na te denken over structurele maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan slimme straatverlichting, het afschermen van kassen en stoppen met het nodeloos verlichten van gebouwen".

Vorig jaar betoogde de SP-fractie in Provinciale Staten dat verschillende milieuorganisaties overheden, ondernemers en instellingen, maar ook burgers vragen om op "de nacht van de nacht", in de avond en nacht van 24 en 25 oktober stil te staan bij energieverbruik. De milieubeweging vraagt om dan alle overtollige lichtpunten te doven. Het spaart energie maar belangrijker is dat mensen zich bewust worden van energieverspilling en mogelijk daardoor zuiniger met energie om gaan. Bert Kersten, gedeputeerde van duurzaamheid, heeft daarop toegezegd actie te ondernemen. En hij zei toe dat de provincie op dit terrein haar voorbeeldfuncte via de media uit gaat dragen.

Lees hier meer.

U bent hier