h

Geslaagde Jubileumviering SP Horst aan de Maas

2 oktober 2009

Geslaagde Jubileumviering SP Horst aan de Maas

De SP Horst aan de Maas vierde dinsdag 29 september in buurtcentrum De Leste Geulde het feit dat ze 20 jaar geleden, in 1990 haar entree maakte in de gemeenteraad van Horst, later opgegaan in de fusiegemeente Horst aan de Maas.
Een toast op het jubileum
In een besloten bijeenkomst werd een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte jubileumkrant gepresenteerd. Als gasten - naast de leden van de afdeling Horst aan de Maas - waren Hans van Heijningen, landelijk secretaris van de SP, oud-burgemeester Romé Fasol en huidige burgemeester Kees van Rooij aanwezig. Oud-burgemeester Leon Frissen had laten weten, niet te kunnen komen, maar stuurde wel een brief waarin hij de afdeling feliciteerde met haar jubileum.

In een viertal toespraken werd ingegaan op de twintig achter ons liggende jaren, maar met name door Hans van Heijningen, landelijk secretaris van de SP, werd toch ook stil gestaan bij de huidige situatie en de taken van de SP in Nederland in het algemeen en in Horst aan de Maas in het bijzonder.

Wilma Kurvers
Voorzitster Wilma Kurvers opende - nadat gezamenlijk geproost was op het jubileim - de bijeenkomst met een korte toespraak over de afgelopen 20 jaar. Daarbij ging ze in op de verschillen tussen toen (bijvoorbeeld vergaderingen in de huiskamer van Ton en Ilse Hagens, communicatie via telefoon en brief, pamfletten met een stencilmachine gemaakt, een zetel in de raad) en nu (vergaderingen in het gemeentehuis, communicatie via email, pamfletten uit de printer en vijf zetels in de raad). Vervolgens las ze de brief voor van oud-burgemeester Frissen voor, met de opmerking dat het idee van Frissen, dat de SP afstand genomen zou hebben van haar standpunt dat de monarchie afgeschaft zou moeten worden, niet juist was.

Jongste en oudste lid
Na haar toespraak overhandigde voorzitster Wilma Kurvers aan het oudste lid, Hendrik Hazeu, en het jongste lid, Jan-Willem van den Beuken de speciaal voor de gelegenheid gemaakte jubileumkrant.
Overhandiging jubileumkrant aan jongste en oudste lid van de SP-afdeling Horst aan de Maas
In deze jubileumkrant komen de vier voorzitters van de SP-fractie in de gemeenteraad van Horst (aan de Maas) van die 20 jaar aan het woord: Paul Geurts, Ton Hagens, Thijs Coppus en de huidige fractievoorzitter en lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, Michael van Rengs. Het oudste en jongste lid - die symbool stonden voor alle leden van de afdeling - kregen beiden ook nog een presentje. De aanwezige leden kregen eveneens een klein presentje.

Felicitaties Hans van Heijningen
Hans van Heijningen, landelijk secretaris van de SP feliciteerde de SP afdeling met haar 20-jarig jubileum. Hij sprak zijn waardering uit over de inzet van de afdeling in die afgelopen 20 jaar.
Aandachtig luisterend publiek
Hij beschreef die jaren als de periode, waarin het neo-liberalisme zich manifesteerde en concludeerde dat dat neo-liberalisme de bron was van de huidige economische problemen. Hij stelde dat we met zware (economische) tijden te maken gaan krijgen en dat van de SP-afdelingen in den lande nog veel meer inzet en kracht gevraagd gaat worden, om die tijden te weerstaan. Verder schetste hij de ontwikkeling van een partij die zich presenteerde als een "tegen"-partij naar een partij die in de loop van de jaren toch steeds meer komt met alternatieven voor het desastreuze beleid van de regeringen van CDA en PvdA.

toespraken (oud-)burgemeesters Fasol en Van Rooij
Na de toespraak en de huldiging van de twee leden kreeg Romé Fasol het woord. Hij ging in op de ervaringen met de SP, die in 1990 met één lid in de raad vertegenwoordigd was. Hij memoreerde de afwijkende manier, waarop de SP zich presenteerde in de raad en sprak daar zijn waardering over uit. Hij is er van overtuigd dat de SP de democratie in Horst (aan de Maas) versterkt heeft.
Toespraak burgemeester Kees van Rooij
In de toespraak van burgemeester Kees van Rooij werd aangehaakt op de woorden van Hans van Heijningen over de ontwikkeling van de SP in de loop der jaren. Hij vertelde dat hij in de raad kennis heeft gemaakt met Paul Geurts, die naar de mening van Van Rooij de representant was van de "tegen"-beweging. De latere fractie-voorzitters, Thijs Coppus en Michael van Rengs, representeerden naar zijn mening toch meer de huidige SP, die met alternatieven komt voor gemeentebeleid. Hij beoordeelde dat als een positieve ontwikkeling.

Jubileumkrant
De jubileumkrant, met de interviews met de vier fractievoorzitters, wordt de komende weken deur-aan-deur verspreid in de nieuwe fusiegemeente Horst aan de Maas.

U bent hier