h

College van B&W Horst aan de Maas blijft slordig omgaan met Wet voorkeursrecht gemeenten

11 oktober 2009

College van B&W Horst aan de Maas blijft slordig omgaan met Wet voorkeursrecht gemeenten

De SP heeft bij monde van raadslid Frank Spreeuwenberg in de raadsvergaderingen van 8 september en 6 oktober jongsleden het college gewezen op de onzorgvuldigheid bij het toepassen van de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG).
Gemeente heeft voorkeursrecht op grond, indien eigenaar die wil verkopen Spreeuwenberg concludeert dat de bezwarencommissie haar werk niet naar behoren heeft gedaan, omdat zij geen uitspraak doet over bezwaren van grondeigenaren, die een bezwaar ingediend hebben. Indien er wel een uitspraak komt van de klachtencommissie, kunnen bezwaarmakers duidelijkheid krijgen over de vraag of hun onkosten (als gevolg van het gemaakte bezwaar) vergoed worden.

Al in september 2009 constateerde SP-er Frank Spreeuwenberg dat er van drie bezwaarmakers geen uitspraak van de bezwarencommissie bij de stukken zaten. Frank Spreeuwenberg daarover: "Deze uitspraak is belangrijk voor de eventuele onkostenvergoeding waar bezwaarmakers recht op kunnen hebben. Wij hebben als fractie ingestemd met het raadsvoorstel om de Wvg van toepassing te verklaren, nadat wethouder Litjens had toegezegd dat de uitspraak van de bezwaarcommissie alsnog zou worden nagestuurd. En mocht dat aanleiding geven tot wijzigingen, dan zou hij de raad een nieuw voorstel voorleggen".

In de raadsvergadering van 6 oktober zat bij de ingekomen stukken een interne mededeling waarin portefeuillehouders burgemeester Van Rooij en wethouder Litjens mededeelden dat “de bezwarencommissie geen uitspraak heeft gedaan omdat tijdens de hoorzitting op 31 maart door de vertegenwoordiger van het gemeentebestuur is aangekondigd dat het college het voorkeursrecht van de desbetreffende percelen wil afhalen.“ De SP-fractie concludeert hieruit dat de bezwarencommissie haar werk niet naar behoren heeft gedaan. Spreeuwenberg: ”Door deze wet toe te passen komen grondeigenaren voor het dilemma te staan: of ze moeten hiertegen bezwaar maken en zo dus onkosten maken, óf ze moeten zich hierbij neer te leggen. Als eigenaren bezwaar maken, dient men zich aan termijnen te houden. Dat geldt ook voor de bezwarencommissie.” Dat de bezwarencommissie geen uitspraak doet omdat het college voornemens is de WVG van de percelen af te halen was blijkbaar voor andere partijen voldoende. Immers, zo was de redenering, "de bezwaarmakers zijn toch tegemoet gekomen?" De SP- fractie heeft het college verzocht om de bezwarencommissie alsnog een uitspraak te laten doen, zodat bezwaarmakers duidelijkheid krijgen of ze hun onkosten vergoed krijgen.

U bent hier