h

Actie SP-raadslid Hazeu succesvol: Zwemmen voor gehandicapten gered.

6 oktober 2009

Actie SP-raadslid Hazeu succesvol: Zwemmen voor gehandicapten gered.

Het zwemmen voor gehandicapten leek even op de tocht te staan. Doordat het zwemmen als gevolg van het bezuinigingsbeleid van het CDA-PvdA-CU-kabinet van Balkenende niet langer onder Algemene wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) valt en eveneens niet als therapie wordt gezien, moeten de gehandicapten voortaan zelf de portemonnee trekken.
Zwemmen voor gehandicapten
SP-raadslid Hazeu ondernam actie en wees er in de raadsvergadering van 7 juli 2009 op, dat de bezuiniging op grote bezwaren van de familie van deze mensen stuiten. De kans was groot dat er gehandicapten zouden afhaken.

De actie van SP-woordvoerder Hazeu in de gemeenteraad van Horst aan de Maas (zie hier het bericht op deze site) leidde er toe dat de verantwoordelijke partijen Dichterbij, de gemeente Horst aan de Maas en Basissport Limburg de koppen bij elkaar staken. Resultaat van dat overleg: Dichterbij blijft het zwemmen opnemen in het dagprogramma van de deelnemers en dragen zorg voor vervoer en begeleiding van cliënten. Basissport Limburg draagt zorg voor de coördinatie en voor de professionele begeleiding en toezicht in het bad, met gebruikmaking van vrijwilligers. De gemeente zorgt voor een bijdrage van veertig euro per deelnemer, waaruit de begeleiding en het toezicht deels bekostigd worden.

De resterende entreekosten van 3,20 euro komen voor rekening van de cliënt. Ook wordt er in plaats van 42 weken per jaar slechts 35 weken gezwommen, om de kosten in de hand te houden. Mensen die wekelijks zwemmen, betalen inclusief verzekering 120 euro. Een enkeling is vanwege die eigen kosten af moeten haken. Raadslid Hendrik Hazeu: "Deze mensen moeten toch nog een behoorlijk bedrag ophoesten. Daar ben ik het niet mee eens". Hazeu overweegt de zaak nog een keer aan te kaarten in de gemeenteraad.

U bent hier