h

Tweede kamerlid Arda Gerkens (SP) in forum bij Cambrinus Concerten: politiek moet visie ontwikkelen op popmuziek

3 juli 2009

Tweede kamerlid Arda Gerkens (SP) in forum bij Cambrinus Concerten: politiek moet visie ontwikkelen op popmuziek

In café Cambrinus vond op woensdagavond 1 juli 2009 een discussieavond plaats over de toekomst van de popmuziek. Muzikanten, programmeurs en beleidsmakers gingen met elkaar in discussie over de toekomst van de popmuziek in Limburg en de regio rondom Horst. De organisatoren van de avond, Jan Duyf en Paul Geurts van Cambrinus Concerten, vragen zich af of de noodklok geluid moet worden, waar het gaat over de serieuze popmuziek. Tijdens de avond werd duidelijk dat er nog veel moet gebeuren. Zowel de gemeentelijke als de Limburgse politiek kunnen hierin een belangrijke rol in spelen, mits er een duidelijke visie is op cultuur en popmuziek. Dat stelde Arda Gerkens, lid van de Tweede Kamer voor de SP en schrijfster van de Initiatiefnota "Oorstrelend en hartveroverend" (zie bijlage).

Het forum werd naast Arda Gerkens van de SP gevormd door Ko van der Velpen van het Kunstencentrum Jeruzalem, Marieke Peters (SPL), Marcella Dings (wethouder Horst aan de Maas/CDA), Jan Duyf (Cambrinus Concerten Horst), de programmeur van Maria Roepaen in Ottersum, Mike Roelofs (muzikant), Bart Jan Baartmans (muzikant) en Mo’Jones (muzikant). De discussie werd geleid door Frans Pollux (L1 en Neet oet Lottum). Ook in de zaal lieten "zwaargewichten zich duidelijk horen. Onder hen Ton Engels en Egbert Derix (muzikanten en docenten van de Rockacademie Tilburg), de directeur van De Nor in Heerlen, Peter Thijssen (muzikant), Bas Lenssen (Dagblad de Limburger) en Thijs Coppus (raadslid en voorzitter van de SP-fractie in Provinciale Staten).

Het is voor muzikanten - zo werd duidelijk - al lang een hele opgave om een podium te vinden voor hun muziek en een optreden geregeld te kunnen krijgen... Veel muzikanten moeten 'sappelen' op of zelfs onder bijstandsniveau als ze er hun levensonderhoud mee willen voorzien...

Limburgse podia moeten alle zeilen bijzetten om nog publiek te vinden voor 'deze' muziek en geld om muzikanten fatsoenlijk te betalen is er meestal niet... En het lijkt alleen maar moeilijker te worden...!

In de discussie werd al snel duidelijk dat het simpelweg subsidiëren van musici en andere artiesten geen optie is. De gemeente en de provincie moeten voorwaarden scheppen voor een bloeiende popcultuur in respectievelijk de gemeente zelf en in Limburg door kennis te bundelen, Limburgse artiesten de kans te geven om op te treden en te beginnen bij het begin: de zalen en het publiek. Thijs Coppus: "Op dit moment is het zo dat er vooral wordt ingezet op de grote projecten: de Floriade, Maastricht als culturele hoofdstad en Pinkpop. Dit klinkt allemaal erg mooi, maar door van boven naar beneden te werken, krijgen beginnende artiesten en kleinere poppodia nooit een kans om daadwerkelijk door te breken of om meer publiek voor zich te winnen". Volgens Coppus - de discussie gehoord - moet de provincie dus bij het begin beginnen en vooral visie hebben op popmuziek, cultuur en kunst. "Op dit moment ontbreek het hier aan, men gaat vooral uit van de korte termijn. Uiteindelijk werkt dit niet", aldus Coppus.

In Dagblad de Limburger werd - voorafgaande aan de discussieavond - op 13 mei 2009 aandacht besteedt aan het pleidooi voor live popmuziek (lees het artikel in de bijlage). En vervolgens werd - naast het forum in Café Cambrinus - door Cambrinus Concerten een enquête onder muzikanten en podia georganiseerd. Paul Geurts, één van de opstellers van de enquêtes: "We hebben heel wat ingevulde enquêtes binnen gekregen op basis waarvan we - samen met andere verzamelde gegvevens - een rapport hebben opgesteld. Dat rapport (zie bijlage) is vervolgens aangeboden aan wethouder Van Rensch (CDA).

U bent hier